"Фигаро": "Мигрант" вече не е любима дума на Меркел

09.12.2016 / 12:54 2

Снимка Уикипедия

Процентите се оказаха по-малко, отколкото беше очаквано. В сряда Ангела Меркел беше преизбрана за председател на ХДС, получавайки 89,5% от гласовете. Нейната задача е да подготви консервативната партия за парламентарните избори през есента на 2017 г. Количеството гласове се оказа по-малко, отколкото през 2014 г., когато за нея гласуваха 96,7%, пише "Фигаро", цитиран от БГНЕС.

Това също е по-малко, отколкото през 2012 г., когато Меркел беше подкрепена от 97,9% от партийните делегати. Но все пак е малко по-добре, отколкото през 2004 г., когато тя се готвеше за първата си предизборна кампания под надзора на недоверчивите "велможи" на ХДС. Тогава тя събра 88,4%. Резултатите от конгреса в Есен, който завърши в сряда, говорят много за атмосферата в Християндемократическия съюз, сплотил се около своя лидер въпреки съмненията. Това е достоен резултат след цяла година сериозни сътресения. Има надежда в ръководството на ХДС. "Тази кампания няма да е лека разходка", предупреди Меркел. Канцлерът излиза много внимателно на сцената, осъзнавайки крехкостта на сегашната си власт. Тя подготвя почвата.

Това не беше "триумфална реч", отбеляза един от служителите. Тоналността на изявлението отговаряше на очакванията на присъстващите в залата. "Тя говореше от сърце", каза друг. Ангела Меркел призна, че молила партията си "да упражнява усилия" по време на кризата с бежанците. И добавила: "Тъй като времето изисква от нас усилия". "Не мога да обещая, че в бъдеще няма да се наложи да упражняваме по-малко усилия", предупреди Меркел, очертавайки тревожната картина на международните кризи. Тя се върна на решението да се кандидатира за четвърти мандат."Това решение съвсем не е без значение за страната, за партията, за мен", потвърди канцлерът. "Много хора ми казаха: "ти трябва да се кандидатираш". Това дълбоко ме докосна", каза Меркел. "Повтарям ви: вие сте длъжни, длъжни сте да ми помогнете". Също така Меркел си спомни своя реч от 2005 г., когато се кандидатира за първи път: "Искаме да служим на Германия, аз искам да служа на Германия".

Независимо от това, че въпросът за исляма е част от немските дебати, Ангела Меркел ясно обеща да защитава "основните ценности" на Германия и да се бори с нелегалните общности. Близки до Ангела Меркел твърдят, че тя действително се е колебаела по повод кандидатурата си за четвърти мандат. Меркел беше въплъщение на немския консенсус, но сега тя предизвиква раздразнение сред част от обществото. Популистите от партията "Алтернатива за Германия" атакуват Меркел. Но, както казва самият канцлер, в контекста на кризите на нея и било трудно да се отдръпне от отговорността. Сблъсквайки се с натиска на радикалите, Меркел предупреждава срещу "прости отговори". Отказвайки се да признае, че изходът от изборите зависи само от нея, Ангела Меркел иска да деполитизира дебатите. Призовавайки към единство, канцлерът предупреди, че "сам човек не е в състояние да промени нещата". По такъв начин Меркел изпрати ясни сигнали за успокояване на гръбнака на ХДС. По-специално тя събра овациите, когато беше обсъждан по същество символичен въпрос: тя напомни за своята решимост "да забрани носенето на бурка там, където това може да се направи на законно основание". Независимо от това, че въпросът за исляма е част от немските дебати, Ангела Меркел ясно обеща да защити "основните ценности" на Германия и да се бори с нелегалните общности. "Нашите закони стоят над шариата", напомни канцлерът.

При обсъждането на мигрантската криза, Меркел отново повтори, че се надява "ситуацията от 2015 г. да не се повтори". Говорейки за интеграцията, тя държеше на това тези, които не получат разрешение за пребиваване, са длъжни да напуснат страната. Като цяло не се случи нищо ново, но Меркел явно искаше да покаже, че е чула всички недоволни. По-малко от година преди изборите председателят на ХДС се постара да подчертае разликата между себе си и левицата, съзнателно влизайки в конфликт с последната. Тя стовари критики срещу участниците в демонстрации, излезли по улиците против преговорите за свободна търговия, но мълчащи за войната в Сирия. Тя предупреди срещу ляво мнозинство, обединяващо "зелените", левицата и ГСДП. Създаването в Бундестага на "червено-червено-зелена" коалиция съвсем не е гарантирано, отчитайки съществените различия между трите партии. За да демонстрират разликата си от левицата, финалното послание на ХДС беше против повишаване на данъците през срока на неговите пълномощия. Като форма и съдържание речта на Меркел беше по-твърда от обикновено. От ХДС твърдят, че въпреки това Меркел няма да изгради бъдещата си кампания на десните принципи. Тя, както и преди, разчита да заеме централното място. Тази формула я доведе до успеха през 2013 г. Но времената се промениха.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
8
Мари Хуана (преди 7 години)
Рейтинг: 10314 | Одобрение: 4759
"Тя говореше от сърце" Шокиран Не вярвам това същество да има сърце!
8
2
морският (преди 7 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
След всичко това може да се каже,че ХДС в Германия е мноооого "болен".И е време останалата част от населението да "изреже" болното място от целия организъм. Иначе Меркел отново ще припява "Повтарям ви: вие сте длъжни, длъжни сте да ми помогнете",за да наводня ЕВРОПА с амуджи.Нинджа:devil:Нинджа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама