Финансист даде Сингапур за пример в борбата с COVID 19 и призова България да ползва дигиталната инфраструктура

02.04.2020 / 17:13 0

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Финансистът Александър Николов даде Сингапур за пример в справянето с епидемията от коронавирус. Той призна, че там са използвали по перфектен начин дигиталната си инфраструктура и призова и България да го направи.

"Последните няколко дни гледах данни за страни, които като характеристики и демография са близки до България. Всъщност, най-интересният пример за мен е Сингапур, държава с 6 милиона население, също много урбанизирано. Страшно много полети, с много чужденци, движението на хора и контактите там са изключително интензивни и въпреки това ситуацията е много добре овладяна и е един от примерите, които показват, че има начини за справяне с вируса, или поне за справяне с пандемията с възможно по-малки щети. Начинът, който се възприе там за борба с разпространението на вируса бе доста по-различен от този в Китай. Там има доста силно сътрудничество първо на ниво администрация, второ на ниво наказателни мерки, трето на ниво комуникация население - бизнес. Спестиха много работа на властите, тъй като данните се събираха чрез дигитални технологии, посредством мобилни оператори, посредством бизнеса - авиокомпании, автомобилни компании. Следващата стъпка беше интензивни тестове, но насочени тестове. Чисто физически няма как да се тества цялото население веднага, но информацията за лицата - къде са били и с кого са контактували, идва готова до съответните лица и болници и решенията и изводите стават много по-бързо. Когато комуникацията е по-ясна, съответно доверието в администрация и правителство е на много по-високо ниво. Това създарва и достатъчно силен контрол от страна на обществото. Всъщност, това, с което разполага Сингапур, е абсолютно същото както и България. Дори дигиталната инфраструктура и възможностите на България от гледна точка събиране на данни, било то мобилни, трафични, и лични, е доста добро. Не ползваме достатъчно дигитализацията", каза той в предаването "Плюс Минус" по "Нова телевизия".

"От гледна точка на мерки у нас навреме беше направено това, което е възможно,  и това се вижда от броя на заразените. Но от гледна точка на съдействие с компаниите, които могат да помогнат това нещо да спре и да има по-сериозна превенция и комуникация между бизнесите, които достигат до цялото население - аналитики, бази данни, изграждане на информация, телемедицина, това въобще не се е случило. Проблемът е, че очевидно за момента въпреки съществуващата интернет инфраструктура в България, която за Европа е най-добрата.... Никога не е къснсо сега да се предприеме", коментира още експертът.

"Гледах приложението, което ползва сингарупското правителство. То използва прости индикатори - кой къде е бил, с кого е бил до 1,2 метра разстояние, на база блутуут технология се установява реално контактните лица кои са и реално кой има нужда от тест и кой няма нужда от тест, след това се правят анализи на заболеваемостта, групи. Не е трудно да се направи, въпросът е доколко и самият бизнес е подготвен за подобни решения. Примерът на Сингапур показва, че има баланс между приемане на икономическите мерки и приемане на социални и здравни мерки. Защото много хора говорят за изграждане на наследствен имунитет. Има едно страхотно интервю с Бил Гейтс от съвсем скоро, който казва, че ако се остави просто населението да се движи безконтролно, може да достигне смъртност до 3-4 процента. Аз лично предпочитам да вярвам повече на Бил Гейтс, отколкото на Тръмп. Мисля, че приемане на мерки, които са първо установяване на данни, изграждане на групи с ясна обосновка и с достатъчно много анализ отзад, е единственият начин, за да може населението да изолира правилните групи и да се спре разпространението. А ефектите върху икономиката вече са повече от видими. В следващата година - година и половина ще осъзнаем зависимостта си от Европа. Структурата на нашата икономика е такава, че изисква цялостно функциониране в добър мащаб на европейската икономика, за да може тук експортът да се движи по нормален начин. Радостно за нас е, че външният ни дълг е на относително ниско ниво, тоест имаме възможност да се реагира, има възможност да се събудят сектори, които са структуроопределящи. Но преди това да се случи трябва да е ясно кои са важните сектори", завърши той."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама