Финансовото министерство: 2,6 милиарда лева планирани инвестиции в бюджета са останали неизпълнени

05.02.2023 / 13:42 2

Снимка Министерство на финансите

Останали са неизползвани инвестиции в бюджета. 

Голяма част от предвидените публични инвестиции в капиталови разходи през 2022 г. са останали на хартия, пише Сега. При обещани 8,2 млрд. лв. изпълнените капиталови разходи към края на годината възлизат на 5,6 млрд. лв. Това е и една от причините за реализирания по-нисък дефицит в края на годината.

Това показват подробните данни на финансовото министерство за изпълнението на консолидираната фискална програма за минала година. МФ публикува още в края на годината прогнозни данни, но подробните сметки излизат в края на януари.

От данните става ясно, че от 5,6 млрд. лв. капиталови инвестиции към края на годината, 3,8 млрд. лв. са реализирани по националния бюджет, а 1,8 млрд. лв. – по линия на европейските средства. Това ниво при европейските програми е ниско, особено на фона на факта, че България получи 2,7 млрд. лв. в края на годината по линия на плана за възстановяване и устойчивост. МФ тогава обясниха, че получаването на парите през декември ще помогне на свиването на дефицита заради липсата на насрещни разходи. Разходите обаче остават така или иначе за 2023 г. и ще товарят бюджет 2023, след като приходът за тях вече е отчетен в бюджет 2022.

Цялата статия ТУК!За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 77684 | Одобрение: -216
Много бързо ще откраднат останалото неизпълнено . Горките, как не са успели досега да го краднат.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама