Форбс: Братя Домусчиеви са първите милиардери в България

26.11.2021 / 21:06 5

Булфото

Форбс обяви братя Домусчиеви за първите милиардери в България.

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара, пише българското издание на "Forbes", предаде "24 часа".

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г.

Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, пише американският Forbes в голяма статия, посветена бизнеса на братя Домусчиеви със заглавие: "Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“

"От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.

Forbes изчислява, че Кирил Домусчиев (52) и по-малкият му брат Георги (49) имат състояние от по 2.1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10430 | Одобрение: -975
Всички помним бандитската приватизация извършена от БКП и ДС в полза на свои хора. Ако имаше след приватизационен контрол отдавна да бяха в затвора.
2
0
stefanhstefan (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3461 | Одобрение: 581
"...като приватизираха държавни фирми и ги разшириха...", генезиса на всички фукльовци и новозабогатели гешефтари в България. Циба, помияри!
3
1
Tито (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23544 | Одобрение: 3499
Божков, когато стана милиардер, Киро-балканчето още продаваше джапанки на ''Илиянци''Ухилен
3
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 107955 | Одобрение: -705
Да не забравяме не платените милиони,унищожаването на БМФ..
4
1
Иван (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2974 | Одобрение: 804
Тези от Българският Форбс ,да не живеят в Аляска? Те за Тиквата,ТИМ,Божков,Пеевски и т.н. не са ли чували? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама