"Форбс" за България: Корупция, слаб съд, непрозрачни поръчки и зависимост от Русия

21.12.2018 / 15:55 16

"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред страната остават значителни предизвикателства. Инвестиционният климат и икономическите перспективи страдат от корупция в администрацията, слабо правораздаване, ниска производителност, липса на прозрачност в обществените поръчки и присъствие на организираната престъпност.", съобщава Дневник.

Така описва американското списание "Форбс" България в публикуваната тази седмица годишна класация за това кои са най-добрите страни за бизнес. От 161 държави в нея на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в ЕС е само Хърватия (52), а от българските съседи по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).

В десет от показателите, определящи подреждането в класацията, България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а държава в света. Приблизително в същата категория е и оценката за данъчната тежест на държавата върху предприемачите и служителите им - 81-о място.

Най-добрият показател (21-о място) е по свобода за търговия, което в значителна степен произтича от членството в единния пазар от 500 млн. души на Европейския съюз и ползата от споразуменията за свободна търговия, които съюзът договори с редица държави напоследък.

Сравнително добра е оценката и за технологично състояние (30) и защита на инвеститорите (32). Прилични - но е и в контекста на Европа - са и показателите за монетарна свобода (44), иновации (48) и лични свободи (41). Но едва ли е привлекателен за бизнеса резултатът по други два - защита правото на собственост (68) и корупция (64).

В краткото представяне на бизнес климата в България от "Форбс" посочват още, че икономиката ѝ демонстрира силен растеж, но пак си остава с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС - 8000 долара. Макар да се казват добри думи за разумното управление на обществените финанси, списанието допълва, че "енергийната ѝ зависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина правят растежа чувствителен към външни за страната пазарни условия".

Значителна част от текста е посветена на проблемите с енергетиката, като изрично се изтъква, че е потенциална слабост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години държавата е дала почти 700 млн. долара на НЕК да плати на "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене", спряна от правителството четири години по-рано и сега възродена като идея от кабинета на Бойко Борисов. Почти пълна е зависимостта от Русия и на българския газов пазар, а проекти за връзки с Гърция и Сърбия, които биха могли да я намалят, са замразени или едва кретат, пише още изданието.

Класацията е изработена на базата на популярните доклади на "Фрийдъм хаус", Фондация "Херитидж", ООН, Световната банка, Световния икономически форум, "Прозрачност без граници", Алианса за имуществени права и базираната в САЩ група за услуги за бизнеса "Марш и Маклийнън".

В общото подреждане за втора година - и въпреки опасенията за ефекта от Брекзит - начело е Великобритания. Страната не заема позиция извън водещите 30 по нито един от разширения списък от 15 показателя, сред които е и качеството на живот. Следват Швеция, Хонконг, Холандия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария.

САЩ слизат от 12-о на 17-о място, Русия е на 55-о. Най-трудно е за бизнеса в Централноафриканската република, Конго, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея и Чад.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Димитар Димитров (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мериканците като искат да купуваме газ от тях защо не направят един или два трансатлантически газопровода. Не могат или не искат. Бедните руснаци направиха-Северен поток-Турски поток и прокарват северен поток-2 а тръмпчо една ограда с Мексико не може да построи. Добре че наш Цецо срещу известна сума комисиона ще им подари едни милиарди за самолети втора употреба че да имат пари за мрежата на границата им. Лошото е че не искат Българските фирми да им доставят материалите и да строят оградата им че и всички ф-35 и б-2 да продадат -парите пак няма да им стигнат.
3
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
При управлението на  ГЕРБ и ОП,  нещата в страната са неспасяеми!!!  Подслушване, репресии, псувания, заговори, интриги, простотии и др. !!! Смешникът Борисов със своята маша Цветанов докараха държавата до тази ситуация!!! Смешникът Борисов и Цветанов  бавно и неотвратимо вървят към пандиза!!!  В най-новата история на България само един факт е по-срамен от управлението на  Смешникът Борисов и това е фактът, че Смешникът Борисов и Цветанов са още на свобода!!! Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
3
2
ТИ ДА ВИДИШ (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
О,МАМИН РЕАЛИСТЕ ..КОЛКО НИ СЕ ИСКА ДА СМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАВИСИМИ ОТ КРАВАРИЯ ,НО ВСЕ НЕЩО НЕ НИ СЕ ПОЛУЧАВА..ТЕ ДАВАТ(РУСНАЦИТЕ) ,ПЪК НОВИТЕ НИ БРАТЯ ИМАТ ДОБРИЯ НАВИК САМО ДА ВЗЕМАТ..ТЕ КРАВИТЕ АКО НЕ ВЗЕМАХА НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ..ТИЯ ЗАТВОРНИЦИ,УБИЙЦИ И ИЗМЕТ ОТ СВЕТА ,НЯМАШЕ И ДА ДОЖИВЕЯТ ДО СЕГА...КРАВАРИЯ Е ПРОСЪЩЕСТВУВАЛА ТИЯ ГОДИНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАХАЛСТВОТО ,ИДИОТИЗМА И ОРЪЖИЕТО...ТЕ СЕ НАСТАНЯВАТ НАХАЛНО В ВСЯКА ТОЧКА ОТ СВЕТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕЕЕЕСТНИТЕ ИДИОТИ ЗА МЪНИСТА И СТЪКЪЛЦА И ТОГАВА ..ЧЕСТИТА ОКУПАЦИЯ...КАЖИ МИ ПО ТОВА ОПИСАНИЕ НА ПОЛИТИКАТА НА КРАВИТЕ ,КЪДЕ СЪМ СГРЕШИЛ..МАЙ ТОВА ,ЧЕ НЕ СПОМЕНАХ РОБИТЕ...:'(Нинджа:devil:
1
1
Реалиста (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КОРУПЦИЯТА си е нормално световно явление прочетете текста : И Запитаха го{Христос} да дадем ли Кесаревото на Кесаря ?- Отдайте, отговори благо учителят им, на Кесаря Кесаровото, на Бога божието.Погледнаха го, учудиха се, и си отидоха. Глава 22 от Матея .Библията ..Но тук интригантите неудачници "комунисти" от безделничество само интриги създават, а един пирон не са забили, камо ли да знаят що е то корупция, кой я е създал и как тя живее сред цивилизацията ни ..... Затова и съдът е слаб и има корупция,... за да си осигурят старините,.. защото са временно на службата. А за зависимостта от Русия си е нормално те дават, затова ги и слушат,.. който дава него слушат,.... но не виждат че се поробват "СЛЕПЦИ" 
3
3
MM (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Докато управляват комунисти(явни или пребоядисани) ще е е така.
4
4
1 (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МНОГО ВЯРВАХ НА ФОРБС, ДОКАТО НАПИСАХА зависимост от Русия . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТЕ СА ПРОДАЖНИ....
5
4
КОКО (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Газта идва от русия, лукоил е на руската мафия, а пък ядреното гориво за козлодуй идва от...русия е каква по голяма зависимост искате?
8
4
Денчо Денчев (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе, то, че има очевАдна корупция, слаб съд и непрозрачни поръчки всички си го знаем. Ама зависимост от Русия  -  е как да го повЕрвам???   Бат'боко за всичко ходи да пита на "Козяк", Юнкер или мама Меркел, американските политици идват да му "набиват обръчите", така, че нещо май не се връзва.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Изостават,дааа,много изостават.Де да можехме и ние да сме толкова изостанали.Съвсем ни взеха за боядисани врабчета.По-опашата лъжа не бях виждал.Само който не е ходил във въпросните държави и не е видял с очите си за каква икономика става въпрос,само той може да се хване на тези измислени статистики.
12
5
.. (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Форбс ш' ма поизвинят..... ама България се превърна в енергийно зависима от САЩ и ЕС, и то благодарение на Вожда - Бойко Курвата и марионетките в правителството ни !! За справка: американските печки на въглища - Мариците от които купуваме 3 пъти по-скъпа електроенергия, енерго-дружествата и руската газ с която хохлите от Украйна ни товарят с цената !! Честита ви "демокрация" и "свободен пазар" !! Благодарете същото така на Бойко Курвата и вече умрелия лешояд - Маккейн !!
10
2
мор (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
почна се сурвакането..тиква пишлеме ти игра си играеш
11
3
12321 (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
няма пари, няма педе... герберастки постове...
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
INWESTITORITE SA NA JASNO EWROPEISKITE ABORIGENI KAKAW raboten RESURS SA:woot::woot::woot:
19
1
Само да попитам (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Докъде стигна разследването на КТБ? Едни 4 милиарда липсват...
23
5
ТИ ДА ВИДИШ (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КЪДЕ СТЕ БЕ ГРОБЧЕТА..НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ..ИЗЛЕЗТЕ НА СВЕТЛО..КРАВАТА ВИ КАЗВА ,ЧЕ СТЕ ГАДНИ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ..ЕХ ДА БЯХА РУСНАЦИ,КОЛКО СЛЮНКИ ЩЯХА ДА ХВЪРЧАТ..НО УВИ...НОВИТЕ БРАТЯ ВИ КРИТИКУВАТ..И ЗАЩО СА ЗАСНЕЛИ ШЕФА НА МАФИЯТА..НИЕ СИ ГО ЗНАЕМ...:devil:ИзплезванеНинджа
17
2
бай кой (преди 3 седмици)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За кой ли път........? Все пак Весела Коледа на всички читатели !
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама