Франция обяви война на дизела

03.12.2014 / 01:52 20

Радикални мерки срещу дизела предприема Франция. Властите искат постепенно да намалят броя на автомобилите с дизелови двигатели в страната, за да подобрят екологичната ситуация. Освен това правителството обмисля да въведе система, която ще помогне да бъдат определени колите, най-много замърсяващи въздуха, обяви премиерът Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

В момента около 80 процента от френските шофьори предпочитат автомобили с дизелови двигатели. "Доста дълго време бяхме прекалено благосклонни към автомобилите с такива двигатели и съдействахме за увеличение на броя им. Това бе грешка. Настана време за постепенен, грамотен и прагматичен отказ от съществуващата практика", посочи Валс.

Според премиера, правителството вече разработва няколко мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните предимства на дизеловите автомобили пред тези с бензинови двигатели. В частност, властите смятат да увеличат вътрешния данък за потребление на енергийни продукти (TICPE). Съгласно него от всеки продаден на бензиностанцията литър "тежко гориво" държавата взима 2 евроцента. Правителството е изчислило, че увеличението на данъка ще донесе 807 млн. евро на хазната догодина. По данни от ноември, литър дизел във Франция струва 1,25 евро, а литър бензин А95 - 1,41 евро, пише "Стандарт". 

Валс също така заяви, че властите разработват система за класификация на автомобилите според изхвърляния CO2. След нейното въвеждане, местните органи за самоуправление ще получат възможност да ограничават достъпа в градовете на колите с най "мръсни" двигатели. Освен това правителството смята да разшири програмата за поощряване за отказ от стари дизелови автомобили в полза на такива с по-екологични двигатели. По-рано министърът на енергетиката на страната Сеголен Роял обеща, че всички, които сменят автомобилите си с дизелов двигател за електромобил, ще получат финансова помощ от държавата в размер до 10 000 евро. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
bosh (преди 5 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
"до bosh-2", само като ти чета несвързаното писане, ми ставя ясно що за слабоумен и напушен комплексар стои зад него. 10 годишната ти с оникален уптичен туник с 19 солови жанти и регорираими аморисори, фарове хела, бензинка фром Дойчланд я имаш от 10 години до колкото разбрах. А преди това колко време е карана във въпросната Дойчланд?
4
0
dd (преди 5 години)
Рейтинг: 9418 | Одобрение: 2968
Спорът е малк безсмислен. Има дизели и дизели. Моят например покрива Евро 5, затова си има и прегледи - да се проверяват емисиите на колите. Само че всички знаем, че емисиите се мерят на празен ход на двигателя (ако изобщо се мерят), всички сме виждали по улиците коли, коит неясно как са си взели талончето за прегледа. Че така...
2
3
bosh (преди 5 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
До "дойкото": светни ме какво е това "евтините туби", че съм доста далеч от търговията на горива на черно в бутилки от минерална вода или в бидони за кисело зеле. Аз карам само на бензин и през ум не ми минава да слагам на колата газово. И умнико, докато му дойде време на дизела да ходи на скъпо ремонт в сервиза, толкова километри ще е навъртял, че ще е сменил поне два такива като теб собственика, дето по-нова от 15 годишна кола сигурно не са виждали.
0
0
dd (преди 5 години)
Рейтинг: 9418 | Одобрение: 2968
ДМ, как е Голфа, братче :)
7
6
bosh (преди 5 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Нафтовите печки... Тоя пък. Един съвременен дизел, който гори 2,5/100, повече ли замърсява от един бензинов с 5/100? Всичко е политика, никой не го е6е за екологията.
0
1
Nik (преди 5 години)
Рейтинг: 650 | Одобрение: 165

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама