Французите алармират за токсичен български чесън

19.03.2018 / 07:56 21

Канцерогенното вещество бензопирен е открито в български биологичен див чесън /Allium ursinum/, внесен в няколко европейски страни. Информацията е публикувана на 1 март в Европейската система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), пише "Пик".

Съобщението е изпратено от Франция след доказване на токсичния индустриален замърсител. Хранителният продукт се разпространявал в 6 държави - Франция, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Люксембург. Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е определен като „сериозен“. До момента обаче Българската агенция по безопасност на храните мълчи. 

В изсушения див чесън лабораторно е установено съдържание на бензопирен от 20 мг/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 150 мг/кг, което е около 10 пъти повече от разрешените за консумация пределно допустими норми. Към 16 март засегнатите държави, където е бил внесен дивият чесън, са предприели мерки по изтегляне от търговската мрежа, като само България не е информирала RASFF за предприети действия. 

Замърсителите - бензопирен и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), са от един клас органични съединения. Получават се предимно при горивни процеси в индустрията и бита, като основни източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични отпадъци, стари гуми и др.

Рискови за натрупване на тези замърсители са месните храни, особено пушените и печените на скара. Бензопирен и ПАВ са изключително токсични съединения. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората.


 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Mercenary (преди 3 години)
Рейтинг: 46589 | Одобрение: 10479
НИКИ, когато знаех каква е разликата между самардала и див чесън, децата още  носеха пионерски връзки, а Интернет и Гугъл нямаше! По-долу, един ти е дал линкове, за да се образоваш малко! Дивия чесън е с право листо, а самардалата с триъгълно. Като знака на Мерцедес. А разликата във вкус и миризма, е като разликата ЦСКА и "Левски"! 
1
1
mutagen74 (преди 3 години)
Рейтинг: 1827 | Одобрение: 402
Чикиджии!!!
3
2
Mercenary (преди 3 години)
Рейтинг: 46589 | Одобрение: 10479
НИКИ, див чесън и самардала са две различни неща, тъпунгер дебилски! И не ми цитирай Уикипедията със самардала, див чесън и ливурда(леурда). Пикльо! Бъркаш ме с някое от марсолитата фалшиви, затова ти прощавам обидите и невежеството!
4
3
Mercenary (преди 3 години)
Рейтинг: 46589 | Одобрение: 10479
Бай уй, това е див чесън! Да не би да го бъркаш със самардала?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама