Френският може да замени английския като официален работен език в ЕС

08.06.2021 / 16:16 2

Пиксабей

След Брекзит е напълно възможно английският език да бъде изтласкан от френския в ЕС. 

Париж предлага английския език да бъде заменен с френски като официален „работен език“ на Европейския съюз, когато поеме Съвета на председателството на Европейския съюз през 2022 г., съобщава„Политико“, цитиран от "Банкер".

Председателството на Франция от януари до юни следващата година е първият мандат, отговарящ за Съвета от 2008 г. насам, когато Никола Саркози бе президент. Министрите на Макрон изразяват силен интерес да изтласкат френския език пред английския "ерзац", използван от официалната власт в Брюксел, след като Великобритания напусна блока.

За целта се подготвят ключови срещи и работни групи на френски език. Франция също така ще финансира безплатни уроци по френски език за дипломати, които  пожелаят да го учат.

Френският министър по европейските въпроси, Клеман Бон, заяви през април: „Въпреки че френският език е жив, процъфтява и преподаването на този език се развива по целия свят, той страда у дома, в рамките на европейските институции".

"В Комисията, в Съвета, в агенциите, органите и администрациите сега заседанията се провеждат твърде често на английски език. Това породи възход на английския, въпреки че в момента този език не е официален на повече от две държави-членки.“, коментира той. 

В Европейския съюз има 24 официални езика. Който иска да работи в някоя от европейските институции, задължително трябва да владее поне един от тях. Но Европейската служба за подбор на персонал включи още едно изискване - кандидатът за работа да притежава и "достатъчно добри  познания" по английски, френски или немски език.

При това изискването се отнася не само до кандидатите за ръководни длъжности, например за еврокомисари или висши европейски служители, а и до онези, които искат да заемат някаква друга административна или помощна длъжност в Брюксел. Европейският съд обаче сметна това изискване за прекалено.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
robotron2000 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30500 | Одобрение: 5610
едно време английският двор са писали и говорили на френски.. Усмивка
0
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51885 | Одобрение: -255
В световната практика дипломатическата кореспонденция бе само на френски допреди  50 години.  Нахалните англоговорящи наложиха английския език, щото французите не се усетиха навреме. 
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама