ГЕРБ предлага коли, хванати без винетка извън града, да не минават технически преглед

19.11.2018 / 14:25 17

Автомобилът няма да може да напусне страната или да мине периодичен технически преглед, ако е засечен да пътува без винетка по платената пътна мрежа.

Това са част от предложенията за изменения на Закона за движение по пътищата, които на 14 ноември са внесли депутати от ГЕРБ. Един от най-често коментираните и променяни закони отново да бъде променен заради въвеждането на електронната винетка за автомобилите от 1 януари 2019 г. и тол-системата за тежкотоварни превозни средства от август 2019 г., съобщава capital.bg.

Винетката - твоят паспорт

Колите, за които не е заплатена такса за платената пътна мрежа, но се движат по нея, няма да бъдат допуснати до периодичен технически преглед, предвижда проектът според news.lex.bg. Превозните средства, които са засечени да пътуват без заплатена винетка или тол-такса, няма да могат да преминат границите. Агенция "Митници" ще трябва да следи за това на пропусквателните пунктове, става ясно от текстовете на предложението.

Служителите на Националното тол-управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще могат да спират и да проверяват автомобилите и водачите им. По думите на Антон Антонов, който ще е начело на звеното, 650 души ще бъдат назначени и ще ползват 105 автомобила, като ще работят денонощно на три смени. Част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат чрез регистрационния номер на автомобила дали е нарушител. По протежението на републиканската пътна мрежа ще има 300 камери, които също да следят за нарушения. 

АПИ пък ще поддържа информационна система, която ще съдържа доклади под формата на снимков и видеоматериал относно движението на превозните средства. 

Глобата за автомобил без винетка ще бъде 300 лв. Ако обаче регистрационният номер на колата не се чете, глобата е 500 лв. Шофьорите ще имат възможността да заплатят глобите още при констатиране на нарушението, в брой или в карта. Ако нарушението се констатира в отсъствието на нарушителя, при връчване на акта той ще има същата възможност.

Времето на електронните винетки дойде

От 17 декември ще има възможност да се купуват електронните винетки през сайта bgtoll.bg или приложение, което в момента Kapsch разработва. Това е казал Антонов пред Bloomberg, гласи съобщение на АПИ. 
Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка. Цените няма да се променят.

От 1 януари ще има и уикенд винетка за 10 лв. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
18
4
squeezer (преди 5 години)
Рейтинг: 8711 | Одобрение: 3201
мърши гадни,нямат наяждане уродите долни,само простотий ти казвам.............
25
3
666 (преди 5 години)
Рейтинг: 22043 | Одобрение: 6033
Педали

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама