ГЕРБ приема неясен закон: 5 години затвор за невярна информация за нужда от помощ, злополука, тревога или заразни болести

17.03.2020 / 15:37 3

До три години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 000 лв. за предаване на невярна информация, свързана със заразна болест. Такава промяна в Наказателния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ.

Текстът е вкаран в преходните и заключителните разпоредби на проектозакон за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание, пише Флагман.

Вчера главният прокурор Иван Гешев призова за промяна в Наказателния кодекс, която да наказва „фалшивите новини“, които могат „да предизвикат и масова психоза и паника, без въобще да има реална, рационална причина за това нещо“.

Според сега действащия текст - „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години”.

А „ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от петстотин до две хиляди лева”.

Сега от ГЕРБ предлагат следната трансформация на текстовете: „Който предава по радио, телефон или по друг начин начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.“

А ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, лишаването от свобода да остане пет години, но глобата да се вдигне на 10 до 50 хиляди лева, е предложението на ГЕРБ.

Законопроектът ще бъде разгледан днес от три парламентарни комисии и се очаква да бъде обсъждан утре в пленарна зала.

В него има куп мерки, свързани с извънредното положение. Едната група текстове трансформира ограничителната заповед на министъра на здравеопазването от петък, свързана с коронавируса COVID-19, в закон. 

Друга група касае мерки, свързани с работодателите и служителите, засегнати от забраните. 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
cron1 (преди 3 седмици)
Рейтинг: 13188 | Одобрение: 2408
Тръмп ще даде на всеки американец по 1000 $, а в БГ раздават само заплахи за глоби и затвор... Нито дума няма в новия законопроект за обещаните 60% за хората, освободени от работа... Безобразие!!! ГнявГнявГняв
1
3
Partizanin (преди 3 седмици)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Варна: "Диктатурата не е лекарство срещу коронавирус." Никой не е отменял законите и правилата по време на Демокрация. Ако не ти харесва да живееш по закони и правила - полетите за Конго доколко знам не са отменени, там има достатъчно джунгли в които можеш да се настаниш и живееш без правила и закони, напълно свободен си да си закупиш билет, стегнеш куфарите и заминеш.
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
2
3
Варна (преди 3 седмици)
Рейтинг: 71762 | Одобрение: 35642
Диктатурата не е лекарство срещу коронавирус
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама