ГЕРБ забърка нова каша в транспорта на Варна, оставя без работа стотици!

30.07.2015 / 16:43 89

Веселин Златков 

Общинската фирма „Градски транспорт“ ще обслужва вече 100 % от градските и крайградски линии във Варна.

Решението, което на практика дублира предишен акт на общинския съвет от 2013-а, ще бъде гласуваното на сесия следващата сесия. Изпълнението пък е предоставено на кмета на града Иван Портних, който трябва да се погрижи автобусите на частния превозвач „Транстриумф Холдинг“ вече да не превозват варненци. 

Още преди 2 години общинският съвет прие „Градски транспорт“ да стане единствен оператор на пътническите автобусни линии във Варна. Въпреки това, „Транстриумф Холдинг“ продължи да обслужва поне половината от тях, макар и без да има договор с общината. Именно липсата на такъв е причина за повторното решение „Градски транспорт“ да стане монополист в автобусните превози. След промени на централно държавно ниво, общината вече няма как да плаща на частния превозвач, стана ясно от коментарите на съветници по темата в общинската комисия „Транспорт“.

От ръководството на общинската фирма „Градски транспорт“ категорично обявиха, че имат възможност да поемат превозите по всички варненски линии. Защо това не е направено обаче за изминалите 2 години, в които фирмата е монополист „на книга“, така и не се разбра. В мистерия остана обвит и срока, в който „Транстриумф“ трябва да спре превоза на пътници в полза на общинския превозвач. Такъв на практика не е посочен в новото решение. 

Тодор Балабанов от ГЕРБ заяви, че то е необходимо, защото реалната ситуация в превоза на пътници не отговаря на статута на „Градски транспорт“ като монополист. Аврам Тодоров от БСП пък предупреди, че решението ще предизвика недоволство от служителите на частния превозвач, които остават пред работа. 

„Улицата ще дойде при вас, при камъните, които още стоят неразчистени“, предупреди колегите си съветникът от опозицията. Финансите на „Градски транспорт“ са зле, никой не иска да даде кредит.

На фона на това, че вече ще обслужва всички автобусни линии, финансовото състояние на фирма „Градски транспорт“ е доста смущаващо. Общинското дружество получи преди месеци право да тегли кредит, с който да покрие старите си задължения за милиони левове. 

Въпреки решението на съвета, кредитът за 5 млн. лв. така и не е изтеглен. Причината за това е, че банките очевидно нямат доверие на общинския превозвач и не искат да отпуснат така необходимите му средства.

Никой не е проявил интерес да кредитира „Градски транспорт“ в рамките на конкурс, затова ръководството на дружеството сега преговаря директно с определена банка, което име засега не се споменава официално. За да вземе все пак 5 млн. лв., дружеството вече трябва да заложи свои имоти като обезщетение. С решение, предложено в буквално в последната минута, комисията „Транспорт“ одобри кои активи на фирмата могат да се използват за залог за кредита. И това решение обаче трябва да мине през заседанието на съвета, където вероятно ще предизвика ожесточен дебат.

Очаквайте подробности! 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
5
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Говорих с адвоката си и той ме посъветва да съдя община Варна по Конвенция и по Концепция по правата на човека. Комунистите на ГЕРБ Иван Луков и Портних, както и от 13ия етаж да си ходят с Пкомисия на ОБЩИНСКИ СЪВЕТ Варна Таня Василева 50 000 лева не за социално включване, а за Младежка столица на Варна. Лидия Маринова Иван Портних- кухня Вяра Надежда, Любов фактури за хранителни продукти и гладни самотни и бедни хора. Европейския съюз сигурно даде средства за по една автобусна линия на студенти, сираци инвалиди и работещи, а на пенсионерите по две автобусни линии. 
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
15
7
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43197 | Одобрение: 7927
Не ги хвалете Градски транспорт. Имам приятел на отговорен пост там и ми е разправял как се краде. Не крадеш ли по свирката на шефа, си отиваш преди още да си си изпил кафето. Да заемеш по-висок пост в администрацията или да те приемат на него след като си подал документи, трябва да си човек на няколко човека или някой от тях да те е препоръчал така: "този е наш човек". Не се ли докажеш като техен човек и вместо да отклоняваш средства искаш да работиш както трябва, просто си вземаш шапката и търсиш нова работа.
8
4
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Градски транспорт има насрана политика от десет години. Всичко не е така както трябва да бъде. Заради крадливия кмет транспорта на Варна е много зле.  Как не те е срам да унижиш сляп човек да плаща по 26лева за една автобусна линия. Таня Василева освен да плямпа от социални дейности не разбира. Юристите на общината не са запознати с европейската директива. Луков е поредния църрвул. Всички оправиха бюджета, проектите на града и им засмърдя политиката пред изборно в ...... 
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
19
5
морският (преди 8 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Вече 2 години Кметът е във финансово нарушение,защото има решение на ОбС линиите да се обслужват от Градски транспорт. На какво основание плаща на Шикарян нека да каже .   
5
11
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43197 | Одобрение: 7927
"не го бива, защото може би го бива"... моме, момеееее!
18
6
dd (преди 8 години)
Рейтинг: 10273 | Одобрение: 3008
Вчера се возих на 148 с климатик...голям кеф.
31
5
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43197 | Одобрение: 7927
Петел в стремежа си да омаскарят политическия си опонент, хвърлят в заблуда читателите си. Да остане един превозвач е изискване за единен градски транспорт и е в услуга на хората. На първо място едно билетче за всички линии, една карта за всички линии. Елементарно! Второ Транстиумф няма къде да се изпари. Просто ще стане подизпълнител както и трябва.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама