Гълъб Донев се отчита пред Министерски съвет

05.06.2023 / 07:05 1

Снимка Булфото, архив

Рекапитулация за работата на служебния кабинет в периода 3 февруари-5 юни ще представи на открито заседание на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев, пише standartnews.com.

С протоколно решение МС ще одобри отчета за своята дейност в мандата на второто служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев. Откритото заседание ще започне в 10:00 ч. и ще бъде излъчвано в реално време на правителствената страница в интернет www.government.bg.

По време на заседание на правителството на 23 май Гълъб Донев съобщи, че най-големият успех на служебното правителство трудно може да се отчете в протоколно решение. По думите му служебният кабинет управлява държавата в режим на нормалност, предвидимост и спокойствие, което е изглеждало скучно на моменти. „От друга страна - забавлението, което предлага играта на въртележка, върви с уточнението, че е възможно да загубиш равновесие, внимание и добра видимост за детайлите", каза Гълъб Донев. Според него същото се отнася и за политическата въртележка. Той изрази надежда, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат.

Припомняме, че след неуспеха на 48-ото Народно събрание да състави редовно правителство, президентът Румен Радев разпусна парламента, от 3 февруари, и насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април, т.г. Със свой указ от 2 февруари държавният глава назначи нов служебен кабинет, който встъпи официално в длъжност от на 3 февруари. За министър-председател бе назначен отново Гълъб Донев.

На церемония на „Дондуков“ 2 при встъпването в длъжност на правителството, президентът Румен Радев отбеляза, че основните усилия на кабинета трябва да бъдат насочени към гарантиране на покупателна способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане на чуждестранни инвестиции.

Това е петото служебно правителство, което президентът Румен Радев назначава, деветото служебно правителство от 1990 г. насам и 101-вото правителство на България.

Първият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, и пети в историята на страната, е с премиер проф. Огнян Герджиков и работи до 4 май 2017 година.

Вторият и третият служебен кабинет, назначени от Румен Радев, съответно на 12 май 2021 г. и на 16 септември 2021 г., са последователни и в двата кабинета служебен премиер е Стефан Янев.

На 2 август 2022 г. президентът Румен Радев назначи първото служебно правителство от началото на втория си мандат и четвъртото, откакто е президент на страната, със служебен министър-председател Гълъб Донев.

С назначаването на 3 февруари 2023 г. на Гълъб Донев отново за служебен министър-председател, за втори път в историята на страната служебно правителство наследява властта от служебно правителство.

Президентът Румен Радев е назначил най-много служебни кабинети в сравнение със своите предшественици.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Най важната задача на служебното правителство е да подготви и проведе предсрочните парламентарни избори. Всичко останало е хвърляне на прах в очите на хората т.е. емитация на дейност. В тази насока Гълъб Донев няма какво да отчете пред Министерския съвет.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама