"Галъп": Според 63 на сто от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

14.09.2018 / 13:38 2

Снимка Булфото

63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва проучване на "Галъп", проведено между 5 и 11 септември сред 769 души, съобщи бТВ.  

16 на сто от анкетираните са на мнение, че образованието върви към по-добро, а 21 на сто не могат да преценят.  

 

Снимка: Галъп

 

Социолозите припомнят, че през 2012 г. в аналогичен сондаж 23 на сто са са отговорили, че образованието в училищата върви към по-добро, а 48 на сто са били на обратното мнение.  

За 6 години делът на анкетираните, които смятат, че образованието в училищата върви "към по-лошо", е нараснал с 15 пункта, а на тези, които са на мнение, че върви "към по-добро" е спаднал със 7 пункта, констатират анализаторите. Те отбелязват, че макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието.

По-оптимистично настроени и през 2012 г., и сега са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. 

На въпрос: "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?", през 2018 г. 41 на сто отговарят "да следват в чужбина", а 38 – "да следват в България".  

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на "Галъп интернешънъл" по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците, посочват социолозите.

Те отбелязват, че се среща и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
факт (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"Самата истина"е,че,колкото по-необразован народ,толкова по-добре за управляващите за,това и образованието е на това дередже!!!
4
2
Самата истина (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ама как към лошо - нали ще има електронни дневници?  Мда отива към по лошо на фона на много училища имащи се за елитни неясно на какво отгоре.  Но първопричината е в семействата не в училище.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама