Гърция гони руски дипломати заради опит за намеса за името на Македония

11.07.2018 / 16:39 6

Гръцкото правителство взе решение да обяви за "персона нон грата" двама руски дипломати, както и да забрани на още двама да влизат на гръцка територия, предаде електронната версия на Kathimerini, позовавайки се на свои източници, предаде actualno.com. 

Като причина за решението Атина сочи, че руските дипломати се опитали да подкупят гръцки държавни служители, за да предадат определена информация. Освен това руснаците опитали да влияят върху преговорите между Гърция и Македония за бившата югославска република, както и да "влязат" в Гръцката патриаршия чрез "финансови облаги" с цел да установяване на по-сериозно руско влияние в Атон. Атина счита опита за намеса в преговорите за името на Македония като "опит да се повлияе негативно на ролята на Гърция на Балканите".Според високопоставени дипломатически източници, един от дипломатите, които Атина иска незабавно да напуснат Гърция, е Виктор Яковлев – представител на руското посолство в Гърция.

 

Въпреки гръцката реакция, Атина декларира, че иска да поддържа добри отношения с Русия. Гърция обаче изрично подчертава, че това може да се случи само ако и двете страни уважават суверенитета си. Ако има допълнителни реакции от страна на Москва, това само ще доведе до упадък на гръцко-руските отношения, предупреждава официална Атина.

Гръцкото правителство изрично набляга и на факта, че никой гръцки дипломат в Русия, в това число и от консулските състави, не си е позволил да излиза извън стриктното ограничение на задълженията си като гръцки представител. Атина добавя и, че Гърция не е вземала рязка и твърда позиция що се отнася до скандала "Скрипал" и тогава не се е съгласила да гони руски дипломати, както направиха много европейски държави. Тогава Москва приветства тази позиция, напомня гръцкото правителство според Kathimerini.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
мор (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
завалиите ги разкриха от всякъде таз година..
3
2
морският (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37232 | Одобрение: 21842
Гърция гони руски дипломати заради опит за намеса за името на Македония-не ,заради 1200 кв.км. водна акватория ,която днес им" прехвърли" Албания.;)
7
5
дедо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Руските "дипломати" винаги са били нагли- 50 години руския посланик в България беше генерал-губернатор и сега се опитва с помоща на рубладжиите!!!
8
10
MI6 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Изгонване и закриване на руските консулства в България. Ако трябва да говорим точно, изявените русофили също вън от България, но ще ни трябват поне няколко композиции вагони.
8
10
Mercenary (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А ние кога ще изгоним поне един руски дипломат? На пример, на първо време посланика на Русия Анатлий Макаров.
4
8
радко (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
като влязат турците у византия ще почнат да ги канят ама йок
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама