Гърция готова със списък с реформи

24.02.2015 / 01:58 1

Гърция се договори с международните кредитори да им предаде списък с реформи до края на днешния ден, за да си осигури удължаване на спасителната програма с четири месеца. За целта мерките трябва да бъдат одобрени от кредиторите. 

Според анализатори евентуален провал на споразумението ще съживи страховете за излизане на Гърция от еврозоната. Мерките са под формата на политически предложения. В тях са посочени начините, по които правителството ще се бори с корупцията и ще преструктурира държавните предприятия. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изрази увереност, че списъкът ще бъде одобрен от кредиторите.

Гръцкият министър на държавната администрация  Никос Папас обяви, че Гърция ще се бори с укриването на данъците и ще оптимизира държавните служби. Според германския вестник "Билд", Атина иска да събере 7,3 милиарда евро чрез мерки за борба с укриването на данъци. 

Надеждите са да бъдат избегнати съкращения в публичния сектор, да се отделят пари, с които да се наемат уволнени държавни служители и да се повишават социалните разходи. От германското министерство на финансите заявиха, че очакват гръцкият план да бъде последователен и правдоподобен. 

Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка трябва да обявят дали са удовлетворени от гръцките предложения за реформи във вторник. Ако има дълбоки разногласия между кредиторите и Атина, споразумението може да се провали. Ако това се случи, Гърция ще свърши парите до края на тази седмица.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Gogata (преди 6 години)
Рейтинг: 3601 | Одобрение: 386
Много приказваха ама като им спряха кранчето и клекнаха

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik