Гърция може да разреши на Русия да ползва нейни военни бази

14.04.2015 / 21:31 2

На 15 и 16 април гръцкият военен министър Панос Каменос ще направи визита в Москва. Пълният дневен ред не е оповестен, освен среща с руския военен министър Сергей Шойгу. По този повод обаче голямо интервю за РИА Новости дава Илиас Илиопулос, преподавател по геостратегия в Колежа по национална отбрана, пишу Блиц.

В интерес на Гърция е установи по-тясно военнотехническо сътрудничество с Русия, в частност Атина може да предостави на Русия възможност при необходимост да използва гръцки военни бази, счита експертът.

Той казва: „Гърция трябва да направи всичко, за да се сближи с Русия в областта на отбраната, отбранителната политика, отбранителните технологии, отбранителното сътрудничество и дипломацията. Вие знаете, Гърция е единствената страна в НАТО, на която преди няколко години бяха доставени руски отбранителни системи при това с изключителни качества. Противовъздушната отбрана на Гърция е основана в много значителна степен на руски системи на въоръжение.”

Експертът очаква гръцкият военен министър и неговият руски колега да проучат възможностите за техническо обслужване на системите на въоръжение, основно противовъздушни, които има в арсенала си Гърция, а също и пътищата за по-нататъшно засилване на отбранителното сътрудничество между двете страни.

Илиопулос допуска, че може да се обсъжда възможността руски военни да използват гръцки бази „сериозно, хладнокръвно, с реалистични условия”. Това не го забраняват нито уставните документи на НАТО, нито международните организации. Той е уверен, че стъпката може да се окаже важна за международния мир и стабилност, за борбата с тероризма и радикалния ислямизъм, джихадизма, тероризма в Сирия.

Важно е отново да се обсъди от двамата министри доставката на резервни части за оръжията и техниката руско производство, които са на въоръжение в Гърция.

През декември 2014 г. военното ведомство на Гърция подписа с Русия споразумение за доставка на резервни части за системите за ПВО „Тор-М1” и „Оса-АКМ”. Не са купувани обаче резервни части за С-300, за корабите на въздушна възглавница „Зубр” и за противотанковите комплекси „Корнет”.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Mitko 5 (преди 9 години)
Рейтинг: 1377 | Одобрение: 227
Защо не Гърция не е  България
Varna 5 ---------------------------
11
3
kris (преди 9 години)
Рейтинг: 339177 | Одобрение: 54362
едва ли ще им доставят новия коммлекс с-400.....все пак са в нато....след колебанията на турция , ако и гърция я последва , нато ще загуби източния си фронт .....остават румъния и "могъщата " българска армия , начело на която стои великия и смел "стратег" плевнелиев......
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама