Гърция поиска Лондон да й върне незабавно след Брекзит всички откраднати антики

19.02.2020 / 12:48 5

Снимка Уикипедия

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори, съобщи Ройтерс, цитиран от "Свободна Европа".

Спорът между Атина и Лондон датира от десетилетия. Става дума за скулптури на повече от 2 500 години, които се съхраняват в Британския музей. Произведенията на изкуството са взети от британския дипломат лорд Елджин от Партенона и изпратени в Лондон в началото на 19 в. По това време територията на днешна Гръция е част от Османската империя, а Елджин твърди, че е получил разрешение от султана да вземе скулптурите.

Британският музей отказва да върне предметите на това основание. Гърция твърди, че става въпрос за кражба.

В мандата за преговори, с който 27-те страни членки на ЕС упълномощават преговарящите от своя страна за бъдещите търговски отношения с Великобритания, видян от Ройтерс, се казва, че Лондон трябва да „върне или възстанови незаконно иззетите културни обекти на страните, от които произхождат“.

Тази клауза е била включена по искане на Атина. Според източника, цитиран от Ройтерс, в искането за клаузата, свързана с културните ценности, Гърция е била подкрепена от Испания и Кипър. Останалите членки на ЕС са били по-притеснени от разпространената практика за наддаване и продажба на исторически предмети в аукционните къщи в Лондон.

Член на британското правителство коментира неофициално, че по въпроса за скулптурите няма промяна и те остават „законов ангажимент на Британския музей“.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 65232 | Одобрение: 8622
Крис за Ватикана е малко по различно,много често там са спасявани и дарявани,особено писмените документи.Докато в музеите е основно плячка.
10
11
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 212643 | Одобрение: 18483
България също има артифакти там, както и във Ватикана.....но ще ги видим на кукуво лято.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
toshinkata (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3516 | Одобрение: 1021
гърците поне си отстояват своето, ако бяха наши антиките сигурно щяхме да им благодарим че са ни ги взели... всъщност сигурно имат и наши крадливците
3
2
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 42753 | Одобрение: -5502
Имат и на много други страни да връщат, най-вече Египет и Иран.
3
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 65232 | Одобрение: 8622
Напълно съм за! И за Брекзит,да си ходят прави са,и за статуите. Какво са Лувъра и Бритиш Музеум,всичко там е плячка.Както и действията на БОКО с експото на Черепа.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik