Гастроентеролог: Бъдете внимателни с дневния прием на мляко
Редактор: Недко Петров
e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg
Снимка Булфото
Гастроентерологът Андрей Задворнов разказва за кого наистина е полезно млякото, какво е непоносимост към лактоза и дали си струва да се откажем от млечните продукти.
Колкото по-стар, толкова по-трудно
Млечната захар - или лактозата, която съдържа до 30% от енергийната стойност на млякото, може да причини храносмилателни проблеми. Всичко е въпрос на възраст. При малките деца млякото (лактозата) се разгражда от лактазата, специален ензим в тънките черва.
С течение на времето обаче тялото произвежда все по-малко лактаза. Млечната захар започва да се обработва по-зле: тя се озовава в дебелото черво, където вече взаимодейства не с лактазата, а с бактериите. Поради това половин час след хранене могат да се появят неприятни симптоми - например метеоризъм, болка, диария. Това явление се нарича "дефицит на лактоза".
Според медицинския генетичен център Genotek 48% от европейците имат непоносимост към лактоза: статистиката на руснаците като цяло съвпада с европейските страни. В света тези цифри са по-високи – например в Югоизточна Азия млечната захар не се усвоява от 98% от населението, а ензимът лактаза изчезва при децата до пет-шестгодишна възраст.
Къде е лактозата
Лактозата обаче се намира не само в млякото. Има я в изварата, сиренето, млечните продукти, макар и в много по-малки количества, тъй като се разгражда от млечнокиселите бактерии. Млечната захар се добавя към полуфабрикати, сладкарски изделия, лекарства, спортно хранене "(например суроватъчен протеин. - Ед.). Наличието на лактоза в продуктите винаги е посочено на етикета.
Има хора, които имат толкова висока непоносимост към лактоза, че им прилошава не само от чаша мляко, но дори и от парче сирене. Ако симптомите не са твърде изразени, човек може да пие мляко години наред, да се чувства леко неудобно и да не се досеща за какво става дума.
Алтернатива на млякото
Често хората, без да знаят за непоносимост към млечната захар, се обръщат към лекари с оплаквания от подуване на корема и разстроен стомашно-чревен тракт. Разбира се, дефицитът на лактоза не е заболяване: друго нещо е, че тялото като цяло абсорбира хранителните вещества по-зле.
За да проверите дали млечните продукти ще представляват потенциален проблем за вас, по-добре е да си направите тест, например тест за поносимост към лактоза. Ако анализите потвърдят, че млечната захар се абсорбира слабо, тогава гастроентерологът трябва да предпише лечение и да коригира храненето.
Възможен изход може да бъде приемането на лекарства – в някои случаи се лекува лактозен дефицит. Можете също да включите в диетата мляко без лактоза или ферментирали млечни продукти: кисело мляко, сирена, кефир, ацидофилус и т.н.
Норма на млякото
Не трябва напълно да се отказвате от мляко и млечни продукти. По-специално, млякото е животински протеини, витамин D, фосфор, калций. Например, хроничният дефицит на калций създава чупливи кости и коса и причинява фрактури при по-възрастните хора, тъй като костната плътност намалява с напредването на възрастта.
Освен това млякото съдържа витамин А, който е отговорен за здравата имунна система; витамин В12 - за централната нервна система; калий, който нормализира кръвното налягане; рибофлавин (В2).
Според Министерството на здравеопазването оптималната норма на млечни продукти на ден е до 200 грама. Това количество ще предотврати саркопения - свързана с възрастта атрофия на скелетните мускули. В този случай положителният ефект се губи, ако дневната норма надвишава 400 грама на ден, казва Андрей Задворнов дза РИА Новости.
Превод: „Петел“
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!