General Motors поиска разрешение да премахне волана

25.12.2019 / 11:29 0

Американският гигант General Motors поиска от властите разрешение да започне пътни изпитания на автомобили без волан, съобщава Reuters, предава Automedia.bg.

И най-вероятно ще го получи, намекна Джеймс Оуенс, действащият ръководител на щатската Национална администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA).

По сега действащите закони дори напълно автономните автомобили, които преминават пътни изпитания, трябва да имат волан и спирачен педал, както и човек на борда, готов да се намеси при отказ на електрониката. Cruise, поделението на GM за напълно безпилотни коли, обаче иска да започне тестове на автомобил без каквито и да било механични уреди за управление. Пред Reuters Оуенс потвърди, че се водят разговори с компанията, и добави, че очаква "да можем да се придвижим напред с тези петиции съвсем скоро - всъщност колкото можем по-скоро".

Щатският секретар по транспорта (де факто министър) Елейн Чао обаче предупреди, че е нужда предпазливост, защото и преди технологичните компании са били склонни да показват повече оптимизъм и самоувереност, отколкото предполага технологията им. "Мисля, че сложността (на роботизираните таксита, б.р.) се оказа много по-голяма, отколкото оптимистичните привърженици на идеята смятат".

GM не е единствената компания, помолила да отпадне задължението за волан, педали и шофьор - подобен иск има и от Waymo, компанията за автономно управление на Google.

В момента и двете компании ползват за тестовете си специално пригодени версии на нормални автомобили. Те обаче смятат, че отпадането на волана ще им позволи да променят драстично дизайна на безпилотните си коли, особено в интериора, и да ги направят по-атрактивни за публиката.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама