Генка Шикерова пред "Свободна Европа": В България един журналист се превръща в бивш, когато е нормален и си върши работата

08.08.2019 / 15:03 3

автор: Полина Паунова ,"Свободна Европа"

Тя е на 41 години, но вече знае какво може да превърне един журналист в бивш. "Нормалността и желанието да си вършиш работата така, както трябва, като журналист – това те прави бивш". Казва се Генка Шикерова и е добре позната на българската публика като един от малкото разследващи репортери у нас.

В началото на месец юни Нова телевизия освободи от работа Шикерова и нейната колежка Миролюба Бенатова. А преди ден Генка, съвместно с Антикорупционния фонд, публикува свое обширно разследване, разобличаващо схема за точене на средства от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Само за 24 часа видеото се превърна в хит в социалните мрежи, а редица колеги на Шикерова отбелязаха, че щом телевизиите не искат властта да бъде разобличавана за това лесно се намират други канали.

Материалът, който Шикерова реализира в партньорство с Антикоруоционния фонд (а преди това част от него публикува във вестник "Сега"), мигновено предизвика спешна проверка на прокуратурата в агенцията. Оказва се обаче, че разследването е било готово още от септември 2018 година, докато Шикерова работи в Нова.

"Нямам обяснение защо материал, по който работих 3 месеца и бе готов за излъчване септември миналата година, така и не видя бял свят", казва тя пред Свободна Европа. "Материалът не е спиран официално, той бе отлаган с най-различни аргументи: от това, че Вяра Анкова е много ангажирана до това, че чакаме новите стандарти за разследваща журналистика на MTG, каквото и да означава това", разказва тя.

По време на работата си журналистката изпада и в куриозна ситуация. След като Шикерова за пореден път търси позицията на агенцията по храните, от пресцентъра на БАБХ й съобщават, че няма да й дадат интервю, защото са получили официално писмо от Нова телевия, в което медията твърди, че не предвижда излъчването на подобен матераил.

"Помолих пресцентъра да ми изпратят това писмо, но ми бе отказано с аргумент, че мога да го поискам от Нова телевизия, защото все пак работя там", разказва Шикерова. В крайна сметка след многократни писмени искания журналистката така и не получава писмото от работодателите си, но се сдобива с него покрай делото си за достъп до информация, което води срещу БАБХ.

Шикерова раказва и друг момент от одисеята покрай разследването й за БАБХ: "Любопитно е, че не бях информирана от моите преки ръководители, че от страна на БАБХ е имало питане до Нова за материала, който правя. Основното в писмото на агенцията до телевизия бе свързано с притесненията им, че задавам много въпроси".

Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 година в Панагюрище. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Канал 3, бТВ и Нова телевизия. Носителката е на редица журналистически награди. През 2016 г. Шикерова получава голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. През 2018 година отново взима приза. Носител е и на отличието "Радостина Константинова".

На въпрос на Свободна Европа "какво прави един журналист, който е освободен от работа" Шикерова отговори през смях: "Да пратя ли автибиография?" По думите й желанието да си вършиш работата в момента у нас може да те остави без работа.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
8
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 113825 | Одобрение: 6150
Шикерова пита свинегледача Недялко : - Какво бихте казали за политиката на правителството......? - Да им е*ба мамата......!! - Благодаря, пълната версия на нашия разговор гледайте по Интернет.....Журналистката пита известен/много известен/ политик от ГЕРБ : - Кажете, какво е положението общо, взето......? - Амииии, общо взето, каквото беше общо, вече е взето......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
26
8
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Това е така, защото в Бгстан се шири селската шуробаджанащина - едно от най-страшните пороци на планетата.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
13
4
kaka (преди 4 месеца)
Рейтинг: 4778 | Одобрение: 1478
Всичко красиво и качествено се съсипа в тая държава.Това бяха можеби последните истински журналистки.Толкова ли е трудно да живеем честно и тези корумпирани идиоти да не крадт толкова.Сигурно имат по десет усти и толкова гъзове за хранене.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама