Георги Гьоков от БСП: Не е добре това, че служебното правителство няма да внесе проект на бюджет

26.10.2022 / 16:21 1

Снимка: Булфото, архив

Народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков заяви в ефира на Nova News, че "не е добре това, че служебното правителство няма да внесе проект на бюджет".

"Това означава замразяване или намаляване на социалните плащания. Предвидихме, че може да се случи нещо такова и затова вчера поискахме изслушване на финансовия министър в парламента. От една страна да бъде обяснено, че това, което се тиражира в публичното пространство от политическите ни противници и служебното правителство – как предишното правителство едва ли не е заробило с огромен дефицит в бюджета. Всичко е разчетено, включително пенсиите и социалните разходи.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на Nova News.

По думите му пенсионната система в България е солидарна. „И ние нашите неща ги облякохме в законопроекти още в началото на този парламент. Внесохме проектозакон за увеличаване на минималната работна заплата и съответните промени в Кодекса на труда, за да бъде тя равна на 50% от средната. Внесохме и законопроект за социалните плащания. Оттук нататък ще настояваме служебното правителство да внесе поне някакъв базов бюджет, в който ние да направим нашите предложения. Във времена на криза и сериозна инфлация няма как да работим с бюджет от предходната година“, допълни Гьоков.

Той изрази разтревоженост от коментарите на някои политици, че трябва социалните плащания да бъдат замразени. Според него не е нормално при галопиращи цени минималната работна заплата да бъде оставена на нива от 710 лева.

„Служебното правителство каза, че е готово с няколко варианта на бюджет. Единият с дефицит 3.8%, другият с 6.6%. Но хората няма как да бъдат оставени в тези трудни времена да се справят сами. 6.6% дефицит е един от вариантите, с който е сметнат бюджетът за 23-та година. Иначе той ще бъде в рамките на сметнатия и приет от 47-ото НС 3.8%. Ние ще се вместим в този дефицит. Въпросът е с бъдещия бюджет. Като при втория вариант се казва, че тези 6.6% дефицит ще доведат до това да не отговаряме на изискванията за Еврозоната. Ние от БСП сме казали, че ще влезем там, когато сме готови. Затова и поискахме изслушване на ръководството на БНБ за готовността ни за влизане в Еврозоната“, коментира социалистът за възможните конфигурации и предложения при съставянето на новия бюджет.

Гьоков обясни, че БСП иска да бъдат установени обективни критерии за определянето на минималната работна заплата, както и за нарастването на пенсиите. „Тези наши виждания са отразени и законопроектите, които внасяме. Замразяване цените на енергоносителите и стоките от първа необходимост и таван на цените. Увеличаване на доходите – минималната работна заплата, от там на средната, на пенсиите, както и всички социални плащания. И подкрепа за бизнеса, за да може да върви икономиката напред. Това са антикризисните мерки, които предлагаме“, завърши той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Off Road (преди 3 месеца)
Рейтинг: 10434 | Одобрение: 2929
Даже е много добре. Така ще ви спести мъките да се правите на щедри, а да гърбите други от къде да дойдат средствата. Отнеха ви възможността с чужда пита помен да правите.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама