Георги Лозанов: ПП застана срещу собствения си политически баща

11.06.2023 / 22:55 1

снимка: Булфото

"Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава - от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и ПП. Така дойдоха нещата, че ПП застана срещу собствения си политически баща, който се оказа след войната, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът, мозъкът на операцията е ДБ, но ПП са камъче в обувката на българската политика и в тази ситуация това може да бъде много полезно".

Коментара направи пред БНР медийният експерт и анализатор доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ

По думите му приоритет е прозападно правителство "да обърне курса", който напоследък е бил в източна посока:

"Всичко се свежда до благоденствие и свобода. Как можем да постигнем по-голямо благоденствие и повече свобода. ... Според мен в държавата корупцията силно спадна. Трябва да се закрепи и циментира. И да караме нататък така".

Според него има доста сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел" и "ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата".

"Смени се оста на голямото противоречие в българската политика. До 2020 г. то беше между силите на промяната и ГЕРБ. От започването на войната в Украйна това противоречие все повече е между евро-атлантическата ориентация и нейното политическо представителство и едно произточно мислене, което до голяма степен се олицетворява от президента, "Възраждане", БСП и т.н. Дали ще има правителство, или - не, това беше битка между тези две сили. Добрите спечелиха засега. Правителството на Денков и Габриел е заявено прозападно правителство, което иска България да е прозападна държава. Аз не съм сигурен, че президентът Румен Радев иска да е така", смята той.

Лозанов подчерта, че темата за влиянието на посолствата е "добре вдигната топка" за "Възраждане" и президента:

"Има много голямо значение кои посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна сигурност, като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде. Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато дойде да ни нападне. ...  Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. ... Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава".

Според Георги Лозанов главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент:

"Явно се инструментализира от други авторитети, не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев".

Във връзка с включването на Делян Пеевски в конституционната комисия в парламента Лозанов смята, че най-важно е да се види резултат от работата ѝ:

"Когато започнат да се приемат законите за съдебната реформа, да се види, че те не обслужват интересите на Пеевски или на когото и да било, а следват възможността за промяна в съдебната система, за да може да имаме нормална държава с чувство за справедливост".

Според него Пеевски е тест за ГЕРБ, защото подозрението е, че през годините в тази връзка са се осъществявали действия, които са извън публичната система:

"Това, че ДБ досега са били критик на Пеевски, им дава шанс да общуват с него. А тези, върху които пада подозрението, трябва да направят всичко възможно, за да излязат от него".


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 357500 | Одобрение: 59225
Абе рошавия, стига с тази тъпа упорка, че Радев е създал Пу*ки и Парцали....! беше негова грешка да ги подкрепи и я разбра заедно с хиляди други гласували за Пеерасите....Шибан рошав Глупендер, платен и обслужен отзад.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама