Георги Лозанов: Трябва да се направят законови промени, за да бъдат медиите политически независими

23.10.2020 / 11:56 2

Снимка: Булфото

Трябва да се направят законови промени, за да бъдат медиите политически независими. Това заяви бившият шеф на Съюза за електронни медии Георги Лозанов. Според него, в БНР и БНТ трябва да се промени моделът на управление.

Той коментира темата, след като генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков поиска СЕМ да го освободи предсрочно заради липсата на политическа воля с промените в Закона за радиото и телевизията да се решат ключови за управлението на обществените медии въпроси.

"Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор. Сега в момента Управителният съвет е нещо абсолютно безсмислено, една трансмисия на самия генерален директор и това много укрепва едноличната власт на генералния директор, което според мен подлежи на реформа. Това трябва да се промени в медията, ако ще се променя моделът на управление", посочи Лозанов пред БНР.

Структурата на управлението в момента дава възможност на генералния директор да бъде едноличен господар на медията – това трябва да се разбие, ако ще се разбива, подчерта той. 

"Генералният директор трябва да отстъпи правомощия и власт в неговите ръце, да даде много по-голяма самостоятелност на отделните програми. Генералният директор е в крайна сметка административен началник, който не би трябвало да стои в такава ключова позиция, наследена от социализма – тази пирамидална структура на обществените медии повтаря времето на БНР и БНТ от 30-40 години назад“, смята Георги Лозанов.

"Необходими са задълбочени експертни обсъждания и постигане на консенсус по медийния законопроект, за да бъдат медиите политически независими", завърши бившият председател на СЕМ. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ил_62 (преди 1 месец)
Рейтинг: 5882 | Одобрение: 1182
Скрий се бе ,Лигльо!
2
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 167317 | Одобрение: 8917
Много ми се иска да видя КАК ще стане този номер, след като компаниите са частни и отгоре дърпат въженцата.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама