Германския вестник Handelsblatt: България ще пострада много от кризата, защото ще спрат парите от българските работници в чужбина към родината им

12.04.2020 / 14:24 4

Предизвиканата от COVID-19 криза особено силно удари по Източна Европа. По прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания WIIW, икономическият спад в Източна Европа ще бъде по-значителен, отколкото по време на световната финансова криза през 2008-2009 г., и регионът ще се потопи в „дълбока рецесия”. Това пише в анализа си Матиас Брюгман в германския вестник Handelsblatt, цитиран от OFFnews.bg.

В същото време Източният комитет на германската икономика очаква, че в периода след кризата именно този регион ще получи повече преимущества. Това ще бъде свързано преди всичко с очакваното скъсяване на веригата за доставки, пояснява изданието. Източна Европа е отлично разположена, за да приеме очакваното преместване на заводите от Азия по-близо до офисите на производителите.

Засега обаче анализаторите очакват големи икономически загуби. Например Goldman Sachs очаква в Чехия загубите да достигнат до 5% от БВП. Икономиката на Полша, единствената европейска страна претърпяла световната криза от 2008-2009 г. без рецесия, ще се съкрати с 3,5%.

Щетите за Източна Европа ще играят особено важна роля за германската икономика. Само страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) през 2019 г. при търговски оборот от €303 млрд придобиха по-голямо значение за германската икономика, отколкото общо Китай с €205,7 млрд и САЩ с €190 млрд. Общият обем на товарооборота на Германия с Източна Европа достигна €453,7 млрд, което съставлява 1/5 част от цялата външна търговия на Германия.

На първо място, до значителни проблеми доведоха закриването на автомобилните заводи в Германия, трудности за пътуващите за работа от други градове и големите „тапи” по границите. Някои страни от Източна Европа – особено България, Румъния Украйна – допълнително страдат от рязкото намаляване на паричните преводи от работещите на Запад техни съотечественици. Заради коронавируса мнозина не могат да работят и не превеждат пари на близките си.

Някои държави също така силно пострадаха от повсеместното сриване на туристическия отрасъл. Значителното съкращаване на доходите на хората на свой ред доведе до забележимо спадане на потреблението и по такъв начин до намаляване на германския експорт.

Ръководителят на Източния комитет на немската икономика Михаел Хармс обаче вижда и шансове за периода след острия шок от коронавируса: от преместването на производството от Азия може „да спечели на първо място Източна Европа, защото страните там са много конкурентоспособни”. Обаче сега в региона се отбелязва съществен недостиг от квалифициран персонал-


В същото време Хармс предупреждава за опасността от протекционизъм в Източна Европа. „Икономическата компетентност” не трябва да отстъпва пред интересите на националната сигурност.

Източният комитет на немската икономика счита, че финансовата помощ за отделните държави се предлага не само за местните компании, но и на дъщерните фирми на немските предприятия, които се намират на тяхна територия. При това тези филиали също ще бъдат обхванати от масовия преход на цифрови технологии и автоматизация на производството.

Михаел Хармс е уверен, че в Източна Европа „ще бъде възможно много по-бързо да се възстанови икономиката” след кризата с коронавируса. Необходимо е обаче ясно да се отбележи, че Европа помага – при това много повече от Русия и Китай. Основно внимание сега следва да се обърне на паричните средства и оборудването, а типичната за Европа консултантска помощ е по-добре да бъде оставена за по-късно.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Кака Слонка (преди 2 години)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Из немските медии сме давани само за лош пример. Само БОГЪТ СЛЪНЦЕ си въобразява, че някой го хвали.
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
1
1
MrVain (преди 2 години)
Рейтинг: 1133 | Одобрение: -22
Всичко ще е ок. Според  Тиквун, той ни е спасил от имиграцията, сега щял да ни спаси и от вируса Усмивка)) Този е уникален идиот който живее в свой измислен свят.
1
0
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 50474 | Одобрение: 6104
Да това е истинската Българска инономика и кражбата на еврофондовете.На това се крепи държавата и цар боко.Много се хвали ,че сме с работеща икономика ,но ако спрът да пращат пари тези който са на вън и парите от Европа , никой няма да иска да е в парламента.
3
5
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 225161 | Одобрение: 20636
Забелязах, че доста българи не вярват в задгробния живот.....но вярват в задграничния....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
2
Пипи (преди 2 години)
Рейтинг: 1660 | Одобрение: 45
А да, те като нямат работници  от Източна Европа ,няма ли да пострадат? Кой ще им сее ,кой ще им прибира реколтата? Май всички  сме в кюпа.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама