Гешев: Стъпи ли Путин в България, трябва да го арестуваме

28.04.2023 / 21:09 3

снимка Прокуратура на РБ

Стъпи ли Путин в България, трябва да го арестуваме. Това коментира главният прокурор на страната Иван Гешев.

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин, обявиха от пресцентъра на ПРБ.

Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид.

Главният прокурор даде и интервю, в което заяви, че България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, каза Гешев, пише Фактор.бг.

Главният прокурор разясни сложността при разследването на престъпленията, извършени в условията на въоръжен конфликт.

„Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица негативни фактори, които влияят върху процеса на разкриване и разследване на престъпленията. Българската държава има своите задължения, произтичащи както от българския Наказателен кодекс, така и от международните актове, по които е страна”, каза той.

България е част от 123-те държави, които са ратифицирали Римския статут, учредителния акт на Международния наказателен съд, и като такава има своите задължения да задържа и предава установени на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния наказателен съд.

„Такова задължение имаме и за всяко издирвано на основание Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, обявено за международно издирване. Естествено е, че ще реагираме незабавно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред”, уточни главният прокурор Иван Гешев.

Той разясни и механизма в България за замразяване на всички икономически ресурси и финансови средства, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите и юридически лица, образувания или органи от санкционния списък на ЕС. „Българската държава до момента не е криминализирала нарушаването на забраните по регламента”, каза Гешев.

Той заяви, че българското държавно обвинение може да бъде полезно за Киев в много аспекти, най-вече по линия на международното правно сътрудничество по наказателни дела.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
desperado_07@abv.bg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7163 | Одобрение: 693
Гешев, верно ли бе......... х......сплескан.Ти щото оправи нашите боклуци.
Не бъркайте добрината ми със слабост
2
2
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 155964 | Одобрение: 24574
тоя малумен каскет сякаш не е чувал за дипломатически имунитет.
4
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 180838 | Одобрение: 35753
Ти да видиш!...Ха е стъпил - ха е изгорял!:devil:...Ами той затова няма да ни стъпи! Направо ще ни прегази....:devil:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама