Гигантска вилица в четиритонно каменно кюфте забиха в родопско село

12.07.2018 / 09:55 1

Снимки: actualno.com

В родопското село Горна Арда забиха гигантска дървена вилица в четиритонно каменно кюфте. "Скулптурата" стана символ на крайграничното село. Монтирана е в центъра на селото и посреща туристите, тръгнали да видят атрактивните извори на река Арда.

"Инициативата за нея е на местните хотелиери и ресторантьори от Горна Арда и бе открита на Еньовден", съобщи кметът на Арда и съседните села Недко Юруков. Замисълът им бил още от миналата година. Открили камък с формата на кюфте близо до граничната бразда, която разделя България от Гърция. Изровили го с два трактора, натоварили го на камион и го докарали в селото, съобщава actualno.com.

Дървената вилица е дълга 4 метра и е изработена от топола. "Кюфтето" пък е с диаметър 2 метра и тежи към 4 тона. Смешната скулптура вече е туристическа атракция"Вилицата я направиха като закачка към близкото село Могилица, което се слави с огромната си дървена лъжица от няколко години. Зевзеците се шегуват, че след като Могилица има огромна лъжица, Горна Арда може да има огромна вилица, а село Арда, което е между тях, може да си сложи на центъра огромен черпак. Така ще има достатъчно места да се снимат туристите, според предпочитанията им към дадена кухня", казва Федя Аргиров от Арда.

Огромната лъжица в Могилица е на доста години, но през април тази година я подмениха с нова, тъй като старата се бе напукала, атакувана дълги години от вятър, дъжд, жеги, сняг. С нея местните хора кандидатстват за Рекордите на Гинес.

 

Лъжицата за великани е с дължина 5,74 метра, а вместимостта й е 123 литра. В нейната изработка участваха отново местни хора начело с кмета на Могилица Милко Кисьов.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама