Гласът на Русия: България се готви за война?

28.01.2015 / 18:01 53

Преди малко сайтът "Гласът на Русия" излезе със зловещ материал, озаглавен "България се готви за война?".

Поместваме го без редакция.

 

В някои градове на България – София, Сливен, Шумен и други, младежи получили повиквателни със цел къде да се явят при обявяване на мобилизация в случай на военни действия.

В едно от съобщенията, получено от младеж от Сливен и попаднало на разположение на телевизията „Атака“, се посочва:

„Съгласно задълженията Ви, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, следва да се явите на 21.01.2015 г. от 09:30 до 12:00 ч. или от 13:30 до 17:00 ч. в Областен военен отдел-Сливен, стая № 28 за получаване (връщане) на повиквателна заповед.

Носете настоящото съобщение и военната си книжка.

При неявяване носите наказателна отговорност по чл. 330, ал. 1 от ЗОВС РБ (глоба от 250 до 2,500 лева).

Старши експерт в офис за военен отчет

в община Сливен

 

 

След като младежите се отзовали на заповедта, било им обяснено, че ги викат за да ги информират, къде точно трябва да се явят при обявяване на мобилизация при военни действия.

Според началника на Военно окръжие-Сливен, има поставена задача за комплектуване на някакви формирования, но той така и не отговорил за какви формирования става въпрос и от кого е поставена тази задача.

Странно съвпадение на два фактора. Първият, младежите получили повиквателни дни след посещението в София на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Явно акцията с повиквателните е по нареждане на двамата високопоставени северноатлантически емисари, което било мигновено изпълнено от българските висши служители. Не случайно при разговорите им в българската столица с ръководителите на България, Русия беше посочена като заплаха за сигурността в Европа. И вторият фактор за получаването на повиквателните – на 20 януари с указ на президента Петро Порошенко в Украйна започна триетапна частична мобилизация. Първият етап ще продължи 90 дни, по време на който се планира да бъдат мобилизирани 50 хиляди души. А общо за трите етапа – 200,000 души.

Ръководителят на западния регионален медиа-център на министерството на отбраната на Украйна Александър Поронюк признал, че съществуват сериозни проблеми с мобилизацията в западната част на страната. Така например, 14 селски съвета отказали да получат повиквателни, а повече от половината от получилите такива, не се явили пред медицински комисии, 37% от известените в тази област напуснали територията на Украйна. В Закарпатска област русините (които са от 2 до 4 млн. души) и унгарците (160 хиляди души) отхвърлят мобилизацията и заявяват, че те са против милитаризма, русофобията и това не е тяхна война. В Ивано-Франковска област повече от половината, подлежащи на мобилизация не се явили пред комисии. В Тернополска област били фиксирани случаи на масово бягство на населението в Русия.

И може би за попълването на всички тези празноти се подготвят българските младежи? Не случайно от трибуната на Народното събрание лидерът на политическа партия Волен Сидеров предупреди «за опасността от въвличането на България във война на НАТО срещу Русия и в близко бъдеще управляващите ще бъдат отговорни за жертвите, които България ще даде в тази война». Ще получи ли българската общественост от управляващите ясен и конкретен отговор за целта на подготвяната мобилизация, или за пореден път всичко ще остане забулено от мъгла и неяснота?
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
mitkos77 (преди 9 години)
Рейтинг: 197 | Одобрение: 22
Дано това не е истина...
Съществува български сайт подобен на фейсбук, в който всяко действие, било то харесване,споделяне,качване на снимки Ви носи точки, които след като натрупате можете да си вземете награда ? :) РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ДЪРВЕНИ ИЗДЕЛИЯ И УКРАШЕНИЯ
8
2
kris (преди 9 години)
Рейтинг: 339882 | Одобрение: 54567
до а.......украйна никога не е нападана от русия........виждам , че задаваш наивни въпроси и бих искал да ти помогна , но се касае за голям обем информация , а нямам необходимото време и място във форума......просто приеми заключенията и общите коментари или седни и здраво се заеми с историята на европа и америка , противоречията и интересите на различните държави до момента.....прочети "ледокол" от суворов ,книгите на немските генерали ,английските и американски издания за войната......въобще за да си съставиш точно мнение за нещата днес трябва да познаваш виждането и мнението на двете страни , а не само на едната.....истината е винаги по средата , а историята се пише от победителите.........
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
2
corector (преди 9 години)
Рейтинг: 5901 | Одобрение: 2641
Ники ти не си наред, чесно.Кой ще ни нареди, НАТО ли?Какви ги дрънкаш.Нашите закони относно суверинитета на страната никой не може да ни ги надхвърли.Единствено президента обявява частична или пълна мобилизация.Идинствено президента обевява състояние на "война" и то при нападение от друга държава....Вземете и четете.Щели да ни наредят!Пълни глупости!Европейското право което следваме и има върховенство е съвсем друго и въпреки него всяка държава когато се касае за националната и сигурност има право да въведе собствени мерки.Да затваря граници, да прилага мерки по свое усмотрение.Заболя ме да слушам тъпотии от болни мозъци.Въпреки, че сме в НАТО пак има съвет за сигурнос има ООН.То за това са тези съюзи и тези организации....Най добре е да се престане с тези лапешки коментари и лаишки изцепки
6
1
corector (преди 9 години)
Рейтинг: 5901 | Одобрение: 2641
Напротив, тъжно е че не останаха здравомислещи хора в тая България... 1.Армията е кадрова, т.е. платена от около 20 години 2.Вече няма запас а се нарича резерв, той също е по договор и срещу заплащане с ясни правила и нормативни документи как, кога и къде се свиква за учения, упражнения и т.н. 3.Някой си бил на наборна служба преди 20г. няма как да тръгне да го вика някой без да е обявено състояние на война 4.Посочили са чл.330 от закона за въоражените сили на РБ.Еми знаете ли какво гласи...При не спазване на .....(не при неявяване). В заключение, макар че може още да се пише.Могат да мобилизират население само в положение на "война", което си е нормално и конституционен акт.Всички други глупости са подли инсинуации.Дори престъпни, защото насаждат и правокират настроения на агресия и нетърпимост.Тези които използват невежеството на хората за да прокарват такива настроения трябва да бъдат преследвани от закона
11
5
kris (преди 9 години)
Рейтинг: 339882 | Одобрение: 54567
конфликтът е на много голамо международно ниво и бат ти волен наяма нищо общо с това .........той само се опитва да осведоми народа за евентуалната угроза от предателската и антибългарска кампания на продажното българско правителство.......
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
3
Losh (преди 9 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Конспирация но до някъде и истина , Американите започват строежите на НАТО бази с Шабла и по цялото черноморие . . .
12
6
sletko (преди 9 години)
Рейтинг: 11 | Одобрение: 6
В нашата фамилия сме 10 мъже и нито един от нас никога няма да вдигне пушка срещу Русия. Нека Борисв го знае това (едва ли го интерисува де, но все пак), когато отиде следващия път да прави минети на Джон Кери и да се облизва след това.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама