Главният мюфтия: Ще търсим преподаватели по ислям от ЕС

12.10.2018 / 12:17 10

Снимка: Правителствена пресслужба

Висшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят мюсюлмански духовници и ще се наложи да се поканят преподаватели от чужбина, като мюфтийството ще се постарае това да бъдат граждани на страни от ЕС. Това обяви пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи, който днес се срещна с премиера Бойко Борисов заради законопроектите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Обединени патриоти” по темата, съобщава БТВ.

И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се отпускане на субсидия за двете основни вероизповедания – православното и мюсюлманското, а заплатата на един свещенослужител се приравнява с тази на учител.
„Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ”, коментира главният мюфтия.

Той обаче предупреди, че трябва да има както горна граница на субсидията (разписаните в закона 15 млн. лв.), така и долна, защото иначе може да се окаже, че мюсюлманското вероизповедание не може да плаща заплатите на духовниците.

Хаджи подчерта, че е важно институтът да бъде акредитиран, за да може да работи и да създава независими от външно влияние кадри.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Бончо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ееех,на кого ни остави Тодоре ? За един ден всичко щеше да е както трябва. А тези чалми щяха да чуат камъни в Белене.
3
0
lud (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ма що не си отидат в анадола там да си търсят сигурно ще намерят направо от извора да отидат да си учат каквито искат безумия
4
1
ТИ ДА ВИДИШ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МАЙ ЩЕ Е ПРАВА БАБА ВАНГА,ЧЕ ИСЛЯМА ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТА ..АЛЛАХ АКБАР,БОКО ЕФЕНДИ..ЩЕ ТРЯБВА ,КАКТО НИ ЗАПОВЯДАТ КРАВИТЕ И НИЕ ДА СЕ КЪЛНЕМ ВЪВ ВСЕВИШНИЯ..АЛЛАХ АКБАР,БОКО ПАША..   :devil:ИзплезванеБолест И ПО ЗДРАВ НА ХАНЪМИТЕ ОТ РОДАТА ТИ..
8
1
Веско (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе, чудя се, майката на Сейлядин отде има седем деца като мъжа ѝ умрял пък бил и в затвора? Това по ислям ли го преподават?
4
4
Коста (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо от ЕС.Волжска България е приела доброволно исляма преди колко там века.Първо монголите на сина на Чингиз хан,а после руснаците са унищожили държавата на "златните българи",но хората там,въпреки че са мюсюлмани знаят кои са.Нека възстановим контактите с нашите братя българи чрез обучение на наши мюсюлмански духовници там.Какво по-естествено от това.
6
1
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Исус Христос изгони търговците от храма, а Българските свещеници – (корумпирани мафиоти) вкараха търговците в храма!!!
6
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До депутатите в 44-то Народно събрание Уважаеми дами и господа,                                                             Ще Ви задам няколко въпроса:     Хаосът в българските църкви, е създаден от самото управление на българските църкви!!!     Как се отчитат свещениците в българските църкви, когато  извършват - „обреди": кръщение, миропомазване, изповед, причастие, брак /венчание/, опело и помен за починал и други???     Къде отиват тези приходи???     По-голяма част от тези приходи отиват в джоба на свещеника, извършваш тези [b]„обреди"!!! Вижте, какви коли  карат тези свещеници и в какви палати живеят??? Това ли са слугите на Бога??? [/b]     Тези свещеници крадат пари от Църквите, тоест крадат парите на християните???     Б[b]ългарските църкви се ръководят от мафията, тази мафията ръководи и държавата???[/b]
8
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До депутатите в 44-то Народно събрание  Уважаеми дами и господа,       Ще Ви задам няколко въпроса:           1.[size=1]    [/size]Защо в българските църкви няма касови апарати??? 2.[size=1]    [/size]По кой закон, българските църкви са освободени от касови апарати??? 3.[size=1]    [/size]Как се отчитат, приходите в българските църкви??? 4.[size=1]    [/size]Къде е НАП, къде са данъчните служители??? 5.[size=1]    [/size]Кой е разпоредил, в българските църкви да няма касови апарати??? 6.[size=1]    [/size]Къде отиват парите от продажбите в българските църкви??? 7.[size=1]    [/size]Колко са пари, които до този момент, не са постъпили от приходите на българските църкви в държавния бюджет??? 8.[size=1]    [/size]Защо българските църкви се ръководят от мафията???
10
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И каква отговорност ще имат духовниците ? Щото за учителите знаем !
16
5
plabov1080 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 51601 | Одобрение: 7486
А така...и работници от Украйна, Авганистан и Сирия
plabov
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама