Глобалното затопляне ще лиши човечеството от незаменима за мозъка мастна киселина

14.09.2019 / 06:00 1

kaldata.com

Докозахексаеновата киселина се синтезира предимно от водораслите, а след това с месото на рибата попада в човешкия организъм. Но с ръста на температурата на Земята, нейното производство пада и ако този процес не бъде спрян, очаква ни световен дефицит на това незаменимо химическо съединение.

Докозахексаеновата киселина е най-разпространената мастна киселина в мозъка на млекопитаещите. Тя играе изключително важна роля в защитата на невроните и в регулацията на възпаленията. Въпреки важността на това химическо съединение, организмът на човека не може да го произвежда в достатъчни количества и го получава най-вече от рибата и от морските продукти.

Според учените от университета в Торонто, поради глобалното затопляне човечеството ще се сблъска с недостига на докозахексаенова киселина. Това съединение се синтезира най-вече от водораслите, а след това отива нагоре по хранителната верига. Но дори и малките температурни промени нарушават процеса на производството, отбеляза изданието Science Daily.

Канадските учени са анализирали няколко възможни сценария на бъдещите климатични промени и са създали компютърна симулация, която прогнозира количествата докозахексаенова киселина при всеки един от тях.

Компютърният модел показа, че ако глобалното затопляне продължи, дефицит от това незаменимо химическо съединение ще започнат да изпитват 96% от населението на Земята.

Изключение ще бъдат страните с неголямо население и мащабна риболовна промишленост, като например Норвегия, Чили, Нова Зеландия и Гренландия. Техните жители и до края на века ще получават необходимите 100 милиграма докозахексаенова киселина на ден.

Интересно е, че симулацията показва, че при пресноводните басейни спадът ще бъде по-голям, в сравнение с морските, понеже те се нагряват по-бързо.

Недостъигът на тази мастна киселина ще окаже особено голямо влияние на бременните жени и на бебетата. Ще пострада не само мозъкът на хората, а и на хищните млекопитаещи, особено от полярните региони.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама