Глобиха гъбари, че влезли в дивечовъден участък

04.11.2014 / 22:52 0

След дълга съдебна сага четирима приятели ще плащат актове от по 200 лв. за това, че са влезли без разрешение в дивечовъден участък "Герзовица" край Смолян, съобщи адвокат Милко Гавазов, цитиран от "Труд". 

Сагата им започва на 8 юли м. г. "Аз и приятеля ми Симеон отидохме на гъби с моята "Лада Нива" край смолянското село Мугла. Имаше отворена бариера и не беше заградено. Имаше табели, но не сме ги чели, тъй като има много туристически табели в гората. Нямаше гъби и на връщане джипа затъна, не сме се крили, крещяхме за помощ, но нямаше никой. Зарязахме колата, върнахме се на следващия ден с друг джип след работа с брат ми Слави и друг приятел Лъчезар да го издърпаме.

На връщане ни спряха на пътя до затворническото общежитие с гранична полиция и горски. Съмняваха се, че сме бракониери, но видяха, че в колата нямаме пушки, нито дори нож и ни написаха актове, че сме нарушили забрана за достъп. Унизиха ни жестоко. Нито аз, нито приятелите ми сме ловджии. Абсурдно и неморално е да ни глобяват, че сме били в територия, която не е заградена, без да сме направили нарушение", казва Михаил Богутев/33г./

Четиримата приятели обжалват и на първа инстанция актовете им падат, тъй като магистратите приемат, че не са нарушили законова норма, с която да подлежат на санкция. На втора инстанция съдът потвърждава актовете, но един от съдиите изказва особено мнение, че заповед не може да има силата на закон.

"Съдебни разправии месеци наред и пари ми костваше, но съда все пак потвърди санкциите", казва Михаил Богутев/33г./

Дивечовъден участък "Герзовица" се стопанисва от "Красин" ООД - Девин. За забрана за достъп до местностите в участъка има заповед от 19 декември 2012 г. до 31 декември 2015 г. на Изпълнителната агенция по горите. С нея никой няма право да влиза без разрешение на горските или концесионера в 12 горски пътища и 24 местности над Смолян, тъй като в тях има биотехнически съоръжения и дивечови ниви, стопанисвани от фирмата.

Богутев обжалва безрезултатно и самата заповед като незаконосъобразна пред Върховния административен съд, но тя е върната в Смолян и е оставена без разглеждане, тъй като не е подадена в срок. Според горските, за нарушение на забраната хората получавали предупредителни протоколи. Гъбарите единствени отнесли актове, тъй като покрай зарязания автомобил имало съмнения, че са минавали границата с Гърция.

Михаил и брат му Слави ходят за гъби в гората от малки. Мъжът е категоричен, че подобни забрани за достъп в гората трябва да се отменят, тъй като нарушават правата на гъбари, туристи и земеделци. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама