Глобяват производители на масло, слагали растителни мазнини

11.06.2015 / 18:02 5

БАБХ ще наложи максимални санкции на производителите на масло, които подвеждат потребителите. Наказанието е за трима производители и е за нерегламентирано влагане на растителни мазнини, се посочва в съобщение на Българска агенция по безопасност на храните. 

След последните лабораторни изследвания, при единия от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева, предаде Нова ТВ. 

По-рано изследване на две независими лаборатории по поръчка на организацията „Активни потребители” разкри, че близо половината от кравето масло у нас не е масло. 40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини. 

От началото на годината Българската агенция по безопасност на храните е изследвала 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите, уточнява се в съобщението. Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“.

Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя. Агенцията съставя Акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение.

За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен мониторинг на предприятието. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
lazar (преди 4 години)
Рейтинг: 899 | Одобрение: 149
трябва да спрем да се храним с евтини боклуци (отрови)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама