Година и половина всички прикривали Йоан Матев (Обзор)

25.02.2017 / 01:18 8

Бтв

Година и половина съученици, близки и дори от директорът на училището, в което е учил, са прикривали Йоан Матев – 19-годишния младеж, заподозрян в убийството на 15-годишния Георги Ингатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Това стана ясно днес на гледането на мярката за неотклонение на Матев, след като съдът изчете всички събрани доказателства по делото.

Съучениците на Матев са го разпознали от записите от камерата, които бяха разпространени от полицията, но са мълчали. От страх.

Те споделили с директорката, но тя им забранила да казват каквото и да било. Дори лично посъветвала Йоан да си извади бележка, че не е бил на училище на 2 юни.

Една от съученичките му обаче не издържа на напрежението и информацията стига до полицията. На напрежението не издържа и братът на Йоан – Марсел, и го издава.

ак полицията събира доказателствата по случая?

„Когато не откриваш сред най-близкия му кръг мотив, минаваш на втората версия – за случайност“, казва Христо Бутраков, началник на сектор „Убийства“ в СДВР.

„След като предположихме, че става въпрос за случайно събитие, е по-логично извършителят на престъплението да е носил телефона си и да го е използвал“, допълва водещият разследването в СДВР Владимир Тошев.

Експертизите подреждат пъзела постепенно. Бавно според хората, но не и според полицаите. За четири месеца те са проверили около 200 хил. разговора на трите оператора в този час на деня. Така от заподозрените са извадени всички полицаи, спортисти и работещи в района.

Установено е, че телефонът на Йоан Матев се намира в клетка на мобилен оператор, който обслужва периметъра на на пейката, на която е убит Георги.

станалите експертизи на ръста на извършителя, разпитите на тенисисти от парка и съученици на Йоан Матев изчистват още повече образа на заподозрения.

Той има алиби, но то започва да се пропуква след излъчването на записите от камерите. Открояват се дрехите му, маратонките, начинът на ходене.

„От самото начало на разследването бяхме сигурни, че хора са го разпознали, минимум неговите близки и роднини, защото всеки би разпознал детето си на запис“, казва Бутраков.

Не е ясно с колко хора Йоан е говорил за случилото. Но година и половина след убийството един от съучениците му споделя с полицията всичко, което знае.

Днес Софийският градски съд постанови на Матев най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. В съда единствено защитата оспори доказателствата по случая. Според адвокатите нищо дотук не може да бъде абсолютно доказателство, че Йоан е извършил убийството.

Същевременно под съдебна отговорност – за укривателство, може да бъде подведена и директорката на училището, ако бъдат събрани безспорни доказателства срещу нея.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
0
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Всички заедно на подсъдимата скамейка за това че не са оказали съдействие на органите.Ето как това престъпление което е можело да бъде разкрито във възможно най кратките срокове се проточи толкова много.А всичко това е загуба на време на полиция  , разследване , това е загуба на човешки труд който е можело до бъде насочен другаде.
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ
15
1
gugutka (преди 6 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Директора на училището е косвен съучастник. Ако директор прикрива престъпление на ученик, то с какви принципи управлява учебното заведение?!
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама