Година след поставянето им по проект за 2,5 милиона, модерните тоалетни в Морската градина на Варна си стоят затворени

20.05.2020 / 13:41 3

Автор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

снимки: "Петел"

Морската градина е любимото място на варненци и едва ли някой има нещо против в нейното поддържане, разкрасяване и оборудване с нови и красиви съоръжения да се влагат сериозни суми. По тази причина новината от миналата година, че в прекрасния парк ще се правят ремонти за 2,5 млн. лева по европейския проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, беше посрещната с общо одобрение.

Промяната наистина се вижда – нови пейки с изглед към морето пред Морското казино, обновения Розариум, нови дървета, преасфалтирани алеи, ново Мостче на желанията... Направеното не може да се отрече. Но не може да се отрече и това, че някои от нещата, в които бяха вложени доста пари, само година по-късно или липсват, или стоят като паметници на безсмислието. Малки (а може би не съвсем малки) детайли показват защо думата „усвояване“ вече е влязла с доста отрицателно в разговорите на варненеци.

Преди година „Петел“ публикува репортаж, в който показа какво всъщност се обновява в Морската градина. Една от новостите, на които всички се зарадваха, бяха новите модерни автоматични тоалетни. Те бяха поставени още през май. И всички зачакаха с нетърпение кога ще заработят.

Мина една година, работата по проекта прилкючи, мина и официалното му откриване. Какво стана с тоалетните? Ами нищо. Те така и не заработиха.

За цяла година никой в претендиращата да е „град на иновациите“ Варна не ги въведе в експлоатация. А нека подчертаем – автоматичните и самопочистващи се тоалетни са много необходими, не само за да не се налага на хората да търчат по храстите, но и защото предлагат ниво на хигиена, които в съвременните условия на борба със заразите е особено нужна.

Това е нещото, което ги отличава от пластмасовите химически бутки, които колкото и често да се сменят, са си винаги ужасни.

И още един малък детайл: В тревните площи на места в Морската градина бяха монтирани автоматични пръскачки.

Година по-късно ги потърсихме – няма ги. А защо? Може би са откраднати, може би са прибрани, кой знае?

Да не забравяме – пръскачките могат да бъдат използване за атака срещу политическата ни система и подронване устоите на държавата, както преди време беше казала една представителка на прокуратурата...

Иначе, година по-късно част от новите и ремонтирани зидове в любимия парк на варненци са поразрушени. Но хайде да бъдем все пак положително настроени – резултати са видими, както обичат да казват управляващите.

Важното е само да не консумираме прекалено много течности, че подрязаните храсти вече трудно могат да ни скрият."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
vasil66 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4394 | Одобрение: 2994
Хубава работа, ма българска Ухилен
2
0
Jaguar (преди 1 седмица)
Рейтинг: 318 | Одобрение: 68
Сигурно за да не ги осерат Ухилен
1
1
gugutka (преди 1 седмица)
Рейтинг: 48992 | Одобрение: 21867
Нали взеха едни пари? Друго не е важно.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама