Големите язовири са пълни на 90 процента

20.06.2021 / 08:19 2

снимка: Булфото

Това са най-високите нива в последните години. 


Големите язовири, които се използват за производство на електроенерегия, са пълни над 90 на сто от капацитета си, заяви пред на БНР Димитър Зарчев от Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. Той допълни, че общият воден запас е на едно от най-високите си нива за последните две години.

"Разполагаме с оптимални водни ресурси за сезона. Притоците са нормалните, започват да намаляват вече, тъй като тези дъждове, които паднаха, общо взето имат локален характер. Не се отразяват върху повишени притоци към язовирите." - поясни той.

В момента не се произвежда повече електричество от язовирите.

"По отношението на управлението на водния ресурс, колегите от НЕК работят с него изключително внимателно и отговорно. Покриват пиковете на системата, без излишен разход на воден ресурс. Нямаме за момента повишено производство от водните електрически централи." - отбеляза Зарчев.

Той обясни, че наличната вода в язовирите служи като запас, за да може да бъде използвана когато отново стане студено.

"Пазим я за всички дейности, за които се използва водата - напояване, питейни нужди и производство на електроенергия през идващата зима." - увери събеседникът.

Когато неотдавна единият блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов ремонт заради технически проблем, а другият намали мощността си, именно ВЕЦ са осигурили необходимия ток на страната.

"Тогава водата пое около 70 до 80 процента от товара, който изгубихме при намаляването на производството на работещия блок от АЕЦ-а, като го направи за кратко време, тъй като, както знаете в условията на либерализиран пазар, търговците успяха да набавят енергия в следващите няколко часа от други източници." - посочи Димитър Зарчев.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
8
ПХК (преди 1 месец)
Рейтинг: 11781 | Одобрение: -3714
Кирил Петков, ЕКСПЕРТА ПО ЯЗОВИРИТЕ, да грабва празната ДВУ ЛИТРОВА  бутилка от кока кола и да тръгва по язовирите за да констатира, дали са пълни след дъждовете или още трябва да правим молебен за дъжд.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
3
2
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 10559 | Одобрение: 1349
ГЕРБ  ги напълниха от  плач, че власт няма да видят вече !
Нека има справедливост !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама