Голям международен скандал с България: Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са оказвали натиск в полза на Китай

17.09.2021 / 09:09 5

Снимки Булфото

Голям международен скандал с България. 

Двама българи на високи постове са съдействали на китайската политика в световен мащаб, костатира Световната банка. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева беше посочена от предишния ѝ работодател Световната банка за оказване на натиск за повишаване на позицията на Китай в класация на икономиките, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите.
 
При проверка на доклада си Doing Business Световната банка е установила толкова сериозни етични проблеми, че е решила да спре изцяло публикуването му, става ясно от комюнике на банката.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85 вместо да остане на 78-о място, отбелязва Световната банка при преглед, публикуван през декември.

„Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 изглежда са продукт на два различни вида натиск, оказван от ръководството на банката върху екипа на Doing Business“, съобщава Световната банка в доклад, публикуван в четвъртък.

Банката посочва Георгиева наред със съветника ѝ по онова време Симеон Дянков, бивш финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, за оказване на „натиск“ за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в усилия за подобряване на класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за повишаване на капитала на банката“, става ясно още от съобщението.

Фундаментално несъгласие

Проверката е направена от адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка, органа, отговарящ за етичните въпроси, свързани с представители на борда. Резултатите от проверката са били оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил тяхното публикуване.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана за наследник на Кристин Лагард начело на МВФ, партньор на кредитора в Бретън-Уудската система.

„Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“, заяви Георгиева в комюнике. „Вече проведох първоначален разговор с членовете на Изпълнителния борд на МВФ по този въпрос“, допълни тя.

Американското финансово министерство, което управлява ангажимента на страната с МВФ и Световната банка, съобщи, че прави преглед на доклада. САЩ имат огромна роля в решенията на базираните във Вашингтон кредитори заради тежестта на вота им.

„Това са сериозни констатации и финансовото министерство анализира доклада“, заяви говорителката на финансовото министерство Александра ЛаМанна. „Основната ни отговорност е да пазим почтеността на международните финансови институции“, допълни тя.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 56653 | Одобрение: -357
Георгиева нищо не направи за България и като  безсмислено обяви кандидатура за ЮНЕСКО пак станахме за резил на света. Сега се видяха ГЕРБ и на световната сцена по корупция. 
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 99399 | Одобрение: 119
Дянков е мекере на Бойко Борисов и зам.мин.председател....
1
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 61469 | Одобрение: 8869
Ами да си до гуша в меда и да не си оближеш пръстите....Човещинка си е...
2
1
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 108612 | Одобрение: 20017
за дянков не може да има самнения ама за кристелина съм леко раочарован. да стигне до такъв важен пост и да се издъни така е просто жалко.
3
0
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21162 | Одобрение: 6377
Нащи хора да са взели пари под масата - не може да бъде!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама