Голямо изобретение на българин: Вече няма недостъпни планини дори за хората, които не могат да ходят (видео)

30.08.2019 / 11:44 1

кадър bTV

Българинът Ивайло Колев изобрети устройство, чрез което хора с увреждания могат да изкачват планини, показа  bTV. Иновативната инвалидна количка дава възможност на трудноподвижни хора самостоятелно да стигат дори до най-високите върхове.


„Решихме да направим нещо, което да помага на хората с по-специални нужди”, сподели Ивайло Колев. „Следващата голяма цел, която предстои, е изкачване до хижа „Мусала”. Тренираме на различни места, главно в планините. Изкачихме най-високия връх в Люлин планина. Предстои да се изкачим и до Лозенския манастир. Тренираме и в градска среда”, разказа той.

„До момента най-екстремната дестинация е Черни връх”, каза Владимир Гюров. По думите му количката е проста за управление.

„Изключително интересно и полезно е за мен като човек с увреждания. До голяма степен е баланс на тялото, така че това е един вид своеобразна физиотерапия”, каза мъжът.

На този етап количката е прототип. До края на годината ще бъдат направени още тестове, за да се изчисти цялата концепция. „Искаме да поканим всички хора като Влади, които биха искали да опитат, да се свържат с нас. На никого не сме отказали. Абсолютно безплатно е”, каза Ивайло Колев.

Надеждите са някой ден количката да влезе в серийно производство. В момента на пазара има две фирми, които правят подобни продукти, но според изобретателя никой не е постигнал това, което екипът му е успял да направи.

 

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
3
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 187150 | Одобрение: 32905
Това ако се катурне от върха, те чакат n на брой цигански колела до доле.......
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама