Гонят принудително бивш зам.-министър от ведомствено жилище

08.01.2015 / 01:40 4

Бившата заместник-министърка на правосъдието Сабрие Сапунджиева може да бъде изведена принудително от ведомственото жилище в кв. "Витоша" в София, в което живее от 2002 г. Това става ясно от отговор на заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов на в интервю за сайта "Правен свят".

В Министерството на правосъдието в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура за принудително извеждане, поясни заместник-правосъдният министър на въпрос дали министерството е правило проверка на случая с изхарчените хиляди държавни средства за ремонт на ведомственото жилище, обитавано от Сапунджиева.

През септември в медиите бе изнесена информация, че в края на 2013 г. бившият главен секретар на министерството на правосъдието (МП) Тодор Керанов е отправил питане до ръководството на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" за възможността да се извърши спешен ремонт на два апартамента, собственост на министерството.

Става дума за жилищата, в които са настанени тогавашните заместник-министри Сабрие Сапунджиева и Илия Ангелов. Фондът няма как да откаже ремонт, засягащ висшите кадри в министерството и писмото бързо е гласувано. След само 3 месеца ремонтът вече е готов, а сметката за Сабрие Сапунджиева е впечатляваща - 46 000 лева. 

За освежаването на апартамента на Ангелов са похарчени 7 000 лева. Керанов обясни тогава, че не знаел за стойността на ремонта, а се обърнал към "Фонд затворно дело", защото в бюджета на министерството нямало пари. Малка подробност е, че според Закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража, фондът извършва разходи за ремонт на затвори, подобряване на медицинското обслужване, финансиране на изследователска дейност, обучение на затворниците и надзирателите и т.н.

За ремонт на жилища на зам.-министри, законът логично мълчи. А ремонтът на апартамента на Сапунджиева трудно може да бъде определен и като освежаващ, както е заявен предварително.

Справка за ремонтните дейности, която в. "Капитал" публикува показа, че в апартамента са били положени 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност.

От фонда пък обясниха тогава, че Сапунджиева лично е определила обема на извършените дейности. Тя пък коментира пред изданието, че жилището било разбито, прозорците се завинтвали с болтове, защото дограмата била много стара, а единственото ѝ изискване било за контакти на всяка стена. След ремонта тя поиска и да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой. "Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира тогава пред "Капитал" Сабрие Сапунджиева.

Зам-министър Янкулов отговаря пред сайта "Правен свят", че проверка е направена и в резултат на нея са констатирани данни за извършено нарушение - неправомерно разходване на средства от бюджета на държавно предприятие "Фонд Затворно дело". Министерството е изпратило и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка - доколко тези данни осъществяват престъпление. От прокуратурата отговориха, че сигналът е срещу Зинаида Златанова, която тогава е била министър и на 17 декември е назначена проверка, която се извършва в 4 РУП.

Междувременно, от МП са направили няколко опита да връчат на Сапунджиева покана за доброволно освобождаване на ползваното жилище, но безуспешно.

"Поради невъзможност такава покана да ѝ бъде връчена лично, тя е била връчена с нотариална покана, с която ѝ е даден едномесечен срок за освобождаване на имота. Този срок е изтекъл на 3 януари 2015 г. и тъй като г-жа Сапунджиева не се е явила в сградата на МП, в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура по принудителното ѝ извеждане от имота", разкрива Андрей Янкулов. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
7
Мода Стил (преди 8 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама