Google Translatotron превежда с гласа на говорещия

18.05.2019 / 06:00 1

kaldata.com

Да се разговаря на чужд език става малко по-лесно благодарение на новата разработка на Google. Интернет гигантът представи Translatotron – първата система за превеждане от подобен род, която може директно да преобразува речта от един език на друг, като запазва гласа и темпото на речта на говорещия.

Новият инструмент не използва обикновения метод за превеждане, при който първоначално речта се преобразува в текст, а след това отново в реч, при който се получават твърде много грешки. Това е съвсем нова технология за директно превеждане от един език към друг. Компанията счита, че новият метод ще даде възможност за много по-широкото използване на новата технология за директно превеждане на човешка реч.

Google сподели, че Translatotron използва специален мрежови модел, при който гласът се преобразува в спектрограма – визуално представяне на различните честоти, и генерира нова спектрограма за чуждия език. Преводът е по-бърз, а вероятността за възникване на грешки е много по-малка.

Системата разполага с допълнителен модул, който се използва за съхраняване на тембъра и динамиката на говорещия, но за чуждия език. Преведената реч все още звучи доста роботизирано, но много ефективно предава основните особености на гласа на говорещия. В страницата на Google Research в GitHub са дадени примери на използването на новата система за директен превод Translatotron.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
5
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 133320 | Одобрение: 1835

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама