Google Translatotron превежда с гласа на говорещия

18.05.2019 / 06:00 1

kaldata.com

Да се разговаря на чужд език става малко по-лесно благодарение на новата разработка на Google. Интернет гигантът представи Translatotron – първата система за превеждане от подобен род, която може директно да преобразува речта от един език на друг, като запазва гласа и темпото на речта на говорещия.

Новият инструмент не използва обикновения метод за превеждане, при който първоначално речта се преобразува в текст, а след това отново в реч, при който се получават твърде много грешки. Това е съвсем нова технология за директно превеждане от един език към друг. Компанията счита, че новият метод ще даде възможност за много по-широкото използване на новата технология за директно превеждане на човешка реч.

Google сподели, че Translatotron използва специален мрежови модел, при който гласът се преобразува в спектрограма – визуално представяне на различните честоти, и генерира нова спектрограма за чуждия език. Преводът е по-бърз, а вероятността за възникване на грешки е много по-малка.

Системата разполага с допълнителен модул, който се използва за съхраняване на тембъра и динамиката на говорещия, но за чуждия език. Преведената реч все още звучи доста роботизирано, но много ефективно предава основните особености на гласа на говорещия. В страницата на Google Research в GitHub са дадени примери на използването на новата система за директен превод Translatotron."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама