Горанов: Няма да има ценови скок при смяната на лева с еврото

27.01.2018 / 22:19 22

„Членството на България в еврозоната е една допълнителна степен на интеграция, която ние заслужаваме, и това е преобладаващо мнение в българското общество. Ние сме готови и трябва да настояваме пред нашите европейски партньори да ни допуснат, защото отговаряме на всички изисквания, или да ни дадат точни и ясни аргументи защо не е време за това“.

Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ на БНТ. Той припомни, че при откриването на Българското председателство е заявил пред европейските ни партньори, че е добре присъединяването на страната ни в механизма ЕRМ 2 да стане в първото полугодие на тази година.

Според финансовия министър скок в цените при смяната на лева с еврото няма да има. "Пазарът е този, който регулира обществените отношения, така че няма абсолютно никаква причина, ако сменим лева с евро, особено след 21 години успешна история на Валутния борд, да има каквато и да била промяна в ценовата политика", заяви министър Горанов.

За пример той даде Литва, Латвия и Естония, които последни се присъединиха към еврозоната. Там ценовите изменения са били под 1 % и е възможно да са били следствие просто на инфлационни влияния, които се проявяват във всяка една държава през годините. „Нещо, което днес струва 1,95 лв., много е възможно да стане 1 евро. Ако цената на въвеждането на еврото е 1 % инфлация, аз съм готов да убеждавам българското общество, че тя си струва", каза още Владислав Горанов.

„Ние много отдавна, след банковата криза от 1997 г., сме загубили своя паричен суверeнитет и сме се обрекли за еврото. Ние търпим негативите от членството в еврозоната, без да можем да ползваме от доверието и другите предимства на това да сме част от една по-интегрирана и по-модерна Европа“, допълни министърът. 

Решението за приемането на България първо в чакалнята на еврозоната обаче не зависи толкова от държавите членки, колкото от ЕЦБ, посочи Горанов. Според него досега не е изразен нито един рационален аргумент против влизането на страната ни в еврозонаата, който да почива на правилата, по които е изградена еврозоната. / segabg.com"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
1
motoristka (преди 2 години)
Рейтинг: 71395 | Одобрение: 34475
Типично поведение за нашите велики политици в стил ''Не ме слушай, какво говоря, а гледай, какво върша'' ... Това, което сега струва 2лв., после ще стане 2 евр., но, за тях не е скок....:blush:... Както, преди да вдигнат цените на винетките, Свинетка обяви, че няма да има скок на цените, а 2-3 месеца по-късно, го видяхме това ''няма''....
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
9
3
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 128072 | Одобрение: -1623
big......Опитай се да убедиш Другаря Горанов, изрязал се по-надолу......Другарю Горанов, ти ме нарече анално заченато изчадие......С това се обръщаш само към приятелите си и роднините си.....Приятно ми е да ме смяташ за свой брат......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
24
2
zakluch (преди 2 години)
Рейтинг: 30201 | Одобрение: 5651
Няма да са двойно по-високи, но около 90 % нагоре ... 
Повече за мен тук Ключодържатели
31
4
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 128072 | Одобрение: -1623
Какво българско общество, бе мошеник......!! Нали едната причина да го правите е изпомпване последните спестявания на българите и пари за въже за бесене да не останат......Не забравяй обаче, че тоягите ще си ги намерим безплатно и ще ви строшим гадните ГЕРБерастки тикви.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама