Горанов: Вкарването на аматьори в политиката е социален експеримент, за който вината е на Радев

06.10.2022 / 18:08 8

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Бившият финансов министър Владислав Горанов коментира актуалната политическа обстановка в страната след провеждането на парламентарните избори.

"Има доста натрупани проблеми, които са предизвикателство. Със сигурност има много причини да се направи едно редовно правителство, за да има парламент, който да взима решения. Защото дори и разведени семейства се събират, когато е важно за децата. Имаме план за възстановяване и устойчивост, който не може да бъде стартиран, имаме очаквания, че България ще се присъедини към Еврозоната, имаме война близко до нас, за която обществото трябва да е обединено, и същевременно едни незрели политически формации. И ГЕРБ има грешки в тази посока, да не кажете, че съм критичен само към несистемните партии. Всеки трябва да осъзнае отговорността си", каза той в "Лице в лице" по БТВ.

"Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един блюджет. В този смисъл да разчитаме на неговите прогнози е прибързано. Когато разказваше на колегите от МФ, че ще се върне там и му се получи, си пожелавах да се върне и да изпълни всичките си намерения, които залагаше като служебен финансов министър. За съжаление на него никога не му се получава да плати цялата сметка на своите решения. Ако беше вярно, че пенсионната система може да бъде раздута до безкрай, или възнагражденията в публичния сектор ще бъдат увеличени  в пъти, без това да стане за сметка на дефицит и дълг, то сигурно още по времето на Жан Виденов щеше да бъде направено и нямаше да чакаме някакви догматични харвардски достижения, вероятно по някакъв южнокорейски модел. В българския бюджет са поети огромни разходи за пенсии и заплати, но за съжаление не и за инвестиции. Еврозоната е мястото, в което трябва да отидем и се радвам, че голяма част от адекватните политици гледат в тази посока", смята той.

"Дългът ще расте в следващите години, и то с високи темпове. Ние отвън изглеждаме толкова неадекватни по отношение на собствената си къща, че вече не ни искат. Дори нашите банки вече не искат да финансират правителството. Най-голямата беля е, че си помислихме, че можем да си решим всички социални проблеми с кредити. Другият голям проблем е, че може да се правят социални експерименти в политиката. Удвояването на пенсиите за две години е социален експеримент, който е непоправим в краткосрочен план. Вкарването на аматьори в политиката е социален експеримент, за който вината е на Радев, защото той за да постигне краткосрочните си цели, счупи политическия модел. Надявам се всички хора да осмислят това нещо, в това число и той, и да се опитат да закърпят нещата. Той потрива ръце, че президентската институция е силна, но парламентът загуби своята роля и функция. Нито един от тези 240 депутати не може да даде отговор на това как ще решат проблемите на българите, защото те не си говорят. Не знам дали Плевнелиев и Паси ще могат да изиграят роята на този брачен консултант за раждането на нещо, но децата са много сърдити вече", добави Горанов.

"ГЕРБ не е в изолация, защото е най- голямата политическа партия. Тези, които нямат друг аргумент, смятат, че Борисов ще изчезне. Като не могат да се разберат с него, те се надяват той да изчезне. Те искат да го няма, не могат да го заобиколят. Надяват се ако може да отиде за една година на Малдивите, а те тук да се разберат. Тези, които го познават, трябва да осъзнаят, че вече ГЕРБ не е само Борисов, а е партия, която изгради собствен живот", категоричен бе бившият финансов министър.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
ПраБългарин (преди 1 месец)
Рейтинг: 55109 | Одобрение: -27256
Ванка не се прави на голям експерт, всички знаем че не си такъв ;)
1
3
Ванката (преди 1 месец)
Рейтинг: 20757 | Одобрение: 4652
Тоя ли е големия специалист?!?! На кол да се набие!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
0
2
ПраБългарин (преди 1 месец)
Рейтинг: 55109 | Одобрение: -27256
Прав си Уйчо, той е умен, знаещ, можещ, не като Бинчо и Крончо, един смислен и адекватен коментар не могат да напишат УхиленУхиленУхилен 
1
2
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 36280 | Одобрение: 2655
Вие, "професионалистите", ебахте майката на БГ!Гняв
Марио Кроненберг
5
4
Голям праз (преди 1 месец)
Рейтинг: 22854 | Одобрение: 3199
А бе, едно е аматьори да крадат, друго е професионалисти!!!
4
1
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 104235 | Одобрение: -590
Уйе,този е пълен малоумник.Баланс на фирма не може да направи,та ще управлява държавен бюджет!? И от къде дойде от ДПС Свищофф...там са най-умнокрасивите,а също и в Библиотекарския,ето и академици бълва.
0
4
уйчо (преди 1 месец)
Рейтинг: 68643 | Одобрение: -3687
Умен мъж!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама