Готвят се масови протести за цената на тока

26.04.2018 / 11:25 9

Снимка: Булфото

Готвят се масови протести за цената на тока.

Българската стопанска камара публикува отворено писмо относно наложителни промени в Закона за енергетика.

Според изявлението заради остарял нормативен текст няколко ТЕЦ-а искат скок за битовите потребители с 20%.

Позицията сочи още, че така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива.

Novini.bg публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

Благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, поискаха поскъпване на тока за битовите потребители с над 20%. Трите ТЕЦ-а искат да продават ток на регулирания пазар, но на три пъти по-високи цени спрямо пазарните. Така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%.

За да не се допусне подобно непазарно поведение, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява Народното събрание да подкрепи утре (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала приетата вчера (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев.

Поправката предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев обясни, че в КЕВР, че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, поради противоречивата съдебна практика. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена, цена, която да не натоварва ненужно сметките на домакинствата.

АОБР напомня, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса „Задължения към обществото“. Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов, а и с политическите сили, за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени. Въпреки това сме свидетели на зле прикрито лобиране от депутати от една политическа сила за ново източване на портмонетата на гражданите от посочените 3 централи!

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
4
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 146859 | Одобрение: 57069
Понеже българският народ не разполага с оръжие, работа ще свършат и тоягите.....! А там има и доста павета......Жълти павета.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
Некрадец Сиромахов (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"На оръжие,Братя!"
8
1
55 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Забелязвам че всички схеми на гърбавите са все едни и същи.Първо говорят за едни луди проценти увеличение после малко преди да се стигне до паветата излиза някой и казва айде  от нас да мине процента увеличение ще го свалим на половина и пак им минава номера щот сме прости овце.
8
0
луд (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ся дрън дрън ше лаят ше са плюят един друг да правят цирк ше обещават и като мине данданията ше си ги земат даже и 30% и ше си поделят паричките. така стана и предния път и пак така ше стане
11
3
варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе герб управлява от 2009 с малки прекъсвания. Какво БСП/ ДПС ми говориш. айде стига с тези глупости. Ако ти вярваш в тези лъжи си ги говори на твоите близки не на обществено място, каквото е интернет пространството. 
2
3
AMI DA (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
DA MINEM NA GAZ I GAZOWO OSWETLENIE,BEZ TOWA SME KRAJA NA NAI-NA KRAJA,ZA KVO NI E TOK,DA NE SME EWROPEICI:wassat:
11
2
коко (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да хващаме сопите и да ги почваме...Няма накъде повече. Хем гнусляци, хем крадци, хем наглеци...
4
9
На Борсата Тока е 85 - 90 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ТЕЦ -овете искат да продават на 200 - 250, при услови, че пазарната борсова цена е 80 - 85 лв... Гласувайте пак за коалицията БСП/ ДПС, че да напишат още по-хубав Енергиен закон
12
3
ppp (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Очакваше се . Щом тец варна го купи дпс - човек на пеевски/бившия транспортен министър/, значе са знаели че ще им мине номера. Да не говорим за ЧЕЗ и др..Работата май е предварително уговорена.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама