Гръцките тайни служби са предотвратили атентат срещу Зоран Заев

20.09.2021 / 15:16 0

Снимка Булфото

Съобщиха бомбастична новина, свързана с премиера на съседна на България държава.

Гръцките тайни служби и правителството са предотвратили атентат срещу лидера на Северна Македония Зоран Заев, разкри журналистът Костас Мелисопулос. Инцидентът е станал няколко месеца след подписване на Преспанското споразумение през лятото на 2018 година, пише Труд.

"Гръцките тайни служби, в сътрудничество с чуждестранни, бяхме информирани, че са предотвратили атентат срещу Зоран Заев. Засега няма нищо конкретно. Разкритието се отнася до върха на айсберга. Все още има много аспекти на случая" подчерта журналистът.

"На Балканите тази култура за разчистване на политически сметки не е непозната. Когато има информация за план за убийство на политик, балканските правителства го приемат много сериозно. Те информираха гръцкото външно министерство и правителството, и гръцкото правителство информира обкръжението на Заев", добави Костас Мелисопулос.

Как е предотвратен опитът за убийство

Според репортаж на журналиста във в. "Врадини", гръцкото Министерство на външните работи, което по онова време поддържа неформалната връзка с тайните служби и Министерството на отбраната е изиграло значителна роля в целия случай.

Опозицията на ВМРО, водена от Мицкоски (който замени Груевски, но след това беше смятан за негов подчинен), беше поляризирала опасен климат в страна, където опитите за убийство на политици не са непознати.

Мощните организации на скопчаните от Австралия и Канада вероятно финансират мощния гняв в Скопие, но и отделят средства, които да бъдат насочени за „осигуряване“ на гласове.

Гръцките тайни служби информират тогавашния премиер Алексис Ципрас, че в Скопие има интензивна мобилност срещу Заев. Гръцкото правителството го проверява с американските служби, които са информирани за реакциите, но не знаят тяхната дълбочина. В същото време американските служби смятат, че „сили, които имат интерес да не се подпише споразумението, ще се стремят да предотвратят промяната на Конституцията (на тогавашната БЮРМ) в парламента“.

Малко след това руски дипломати бяха изгонени от Атина

Американците прихващат разговори на ръководни хора, движещи се в обкръжението на Груевски в Унгария, от които разговори се документира мобилността около опита за предотвратяване на промяната на конституцията, като се потвърждават и контактите с ръководители, опериращи в организации на Австралия и Канада.

Опитът е бил финансиран от чуждестранни организации и е бил планиран от служители на разузнаването от трети държави, които се появяват в Скопие или като търговски агенти, или като ръководители на медии.

В същото време гръцките разузнавателни служби информират гръцкото Министерство на външните работи, че „предстои агресивна акция срещу Зоран Заев“ без никакви документирани доказателства, водещи до нещо по-конкретно.

Тогавашният министър-председател възлага на Министерството на външните работи да информира компетентните органи на Северна Македония, а тогавашният министър на външните работи Никола Димитров е първият информиран. Чрез други „канали“ Зоран Заев също е информиран подробно.

Американците предприемат дискретна охрана на скопския премиер и изпращат съобщения до чуждестранни посолства и ВМРО, че „знаят“.

През тези месеци Зоран Заев има същата охрана като президента на САЩ, нещо, което бе очевидно дори за невежите и обезкуражаваше всяка мисъл за агресивни действия.

Оценката на източника, предал информацията на в. "Врадини", е, че от момента на гласуване промяната на Конституцията е имало разговори на американците с преследвания Груевски и с посолството на могъща държава, където е казано, че те ще бъдат държани отговорни за всяка "злополука" със Заев.

Но дори и днес охраната на Зоран Заев е показателна за страха на лидера на Скопие, който си спомня съдбата на Глигоров, който по чудо оцеля през 1995 г.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама