Граждански клуб поиска публичен регистър на разходите за борба с коронавируса

22.04.2020 / 15:09 3

Икономисти, юристи, журналисти и експерти от новоучредения граждански клуб „Просперитет“ огласиха текста на отворено писмо, в което настояват за пълна прозрачност и справедливо разпределение на парите, които ще бъдат изхарчени от правителството в условията на извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса, пише Zaistinata.com.

В писмото се настоява да бъде създаден публичен онлайн базиран регистър на всички разходи, свързани с извънредното положение. Всеки от тях да бъде записван в деня на извършването му, като се посочва източникът на финансиране и критериите за одобряването му. Регистърът трябва да включва и разходи, осигурени от фондове на ЕС. В същия регистър трябва да се посочват и кредити, отпуснати за подпомагане на бизнеса в условията на криза в здравеопазването.

Искането за създаване на регистъра е изпратено до председателя на Народното събрание, до премиера, президента и лидери на политически партии в страната.

Предлаганите мерки включват и подробен регистър на средствата, които ще бъдат отпускани по т.нар. „мярката 60/40“, за покриване на заплати и осигуровки на временно освободени работници, както и да се публикуват месечни отчети с обосновка на направените разходи и посочване на постигнатите резултати.

Членовете на клуб „Просперитет“ настояват и за пълна прозрачност при разпределянето на финансова помощ в размер на 1.5 млрд. лв., отпусната от ЕС за борба с COVID-19. Средствата са предназначен за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.

„От своя страна българското правителство одобри социално – икономически пакет от 4.5 млрд. лв. за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради ограниченията, наложени от коронавируса. Те ще могат да теглят еднократен безлихвен кредит от търговските банки на стойност 1500 лева, се казва в текста на откритото писмо.

Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби, предупреждават от гражданската инициатива и допълват, че в ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално. Те настояват тези средства да бъдат разпределени справедливо така, че да достигнат наистина до хората, които се нуждаят от тях“.

Сред инициаторите за създаването на онлайн регистъра са журналистът Калин Манолов, макроикономистът и бившите депутати Мартин Димитров, юристът Петър Славов, Христослав Ангелов, икономистът Николай Кюркчиев, бизнесменът Бойко Бочев и психиатърът Владимир Сотиров.

Петиция в подкрепа на това искане можете да видите тук.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
cron1 (преди 3 години)
Рейтинг: 73022 | Одобрение: -7698
Късно е чадо - парите отдавна са откраднати... :'(:errm::dizzy:Гняв
Марио Кроненберг
4
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 327156 | Одобрение: 50926
Тия от клуба добре ли са....? Никой вече не знае, колко пари от тези помощи се приютиха в чужди джобове.....!! И няма начин да се разбере.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Пипи (преди 3 години)
Рейтинг: 1660 | Одобрение: 45
Ама нали се сещате,че тези които ще отидат да контролират,ще искат да им се плаща!!!  И то колкото може повече хилядарки!Парата е обсебила мозъците на всички!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама