Грипна епидемия започва до дни

13.01.2015 / 09:57 1

„До десетина дни може да очакваме грипна епидемия. Тази година грипът се движи с около две седмици закъснение спрямо миналата, което значи, че към края на месеца ще достигнем епидемични стойности", предава Dariknews.

Това прогнозира главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че към момента средната заболяемост в страната е 108 на 100 000 души, което е нормално. Медикът припомни, че грипът ни връхлита внезапно и това, което трябва да знаем при него, е, че температура на организма, която е в границата до 38,5 градуса, не трябва да ни плаши.

При по-висока вече е препоръчително да потърсим лекарска помощ. За съжаление обаче, все още имало джипита, които при грип предписвали антибиотици. Тук специалистите са единодушни, че няма антибиотик, който може да убие грипните вируси.

„С грипа се срещаме всяка година. По-голямата част от хората ще го изкарат без среща с лекар. Моята препоръка е все пак най-рисковите групи - хората над 65 години, хората с хронични заболявания, често боледуващи деца, да не изчакват, а да търсят навреме лекарска помощ. Ако сме пропуснали възможността за ваксинация, това, което можем да направим сега, е да избягваме контакти с болни хора и лечение навреме, ако все пак хванем грип", препоръчва специалистът.

„След десетина дни вероятно ще има грипна епидемия, започна сериозно повишаване на търсене помощ пред кабинетите, на прага сме. Става така - събуждате се, боли ви глава, имате висока температура, не можете да станете от леглото. При температура до 38,5 градуса не се налага спешна намеса. Разбира се, при по-малки деца и стойности над 38,5, като има опасност от гърчове и обезводняване, трябва да се вземат мерки, но най-добре е това да става вече под наблюдението на лекар", каза още д-р Кунчев.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
KrasenM (преди 8 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
мен ме намери вече... от 2 дни съм зле

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама