Гриша Ганчев: Възхитен съм от идеята за държавна петролна компания. Нека опитат. Да вземат и нефтени полета и да се тръгне на експорт

23.05.2020 / 22:56 4

frognews.bg

Снимка: Булфото, архив

Създаването на държавна петролна компания е изключителна бизнес находка. Не знам кой е дал идеята. Някой умен човек, капацитет, е дал съвет на премиера и той го е одобрил. Но съм възхитен. Нека опитат. Хубаво е да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт.

Това казва председателят на управителния съвет на веригата "Петрол" за проекта за нова държавна петролна компания в интервю за „Капитал“.

„Всички са се взрели в горивата в момента, но според мен най-големият консуматив в момента в държавата е хлябът. Трябва да се помисли да се направят 2-3 хлебозавода и да се отворят 200 - 300 магазина за хляб, за да могат да се контролират цените. Другото е лекарствата, ние сме най-заболялата нация, не е лошо 400 - 500 държавни аптеки да се отворят. И накрая, тъй като горивата все пак са лукс, аз понеже съм селски човек и движа между селски хора в провинцията, ракията им е голям проблем, защото им е скъпа, както и бирата. Да се помисли за малко ракиджийници и пивоварни и магазини за ракия и бира. Защото 30 години се мъчим да развиваме т.нар. пазарно стопанство. Не е лошо сега да се върнем към плановото стопанство. И да направим смес между пазарно и планово стопанство.“, предлага още Ганчев.

По думите му това не е работило никъде по света  досега, но ние сме новатори и нашата държава трябва да го опита.

Според Ганчев  100 бензиностанции да се построят е малко. Добре  да се спрат на 150 - 160, за да покрият цялата държава. „Дано да са се присетили, че трябва да спретнат и една рафинерия. Има много незастроени морски терени, не с капацитета на "Нефтохим" от 12 млн. тона, а например за 5-6 млн. Хубаво е да се помисли и да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт. Защото мощта на една държава се равнява на мощта на световни конгломерати като Shell, British Petroleum и т.н. Така ще се вдигне и БВП.“, казва още Ганчев.

 

Цената която ще бъде платена за това начинание според  Ганчев може да се прогнозира – „150 бензиностанции по 1 млн. евро са 150 млн. евро. Рафинерията - примерно около 2 млрд. долара. Нефтените находища са по договорка.“  По думите му първи хора у нас имат контакти в арабските държави и много лесно ще могат да платят подобна концесия.

 
Ганчев припомня, че до 1990 г. са се търгували 4 млрд. литра бензин и дизел през бензиностанции, поради демографския срив в момента се търгуват общо 3 млрд. литра, от които 500 млн. литра бензин, същото количество автогаз и 2 млрд. литра е дизелът, но 2.5 млрд. литра минават през бензиностанции. 3300 бензиностанции са регистрирани и работят в момента в държавата, т.е. 63 хил. литра на обект на месец. При себестойност, данъци и преки разходи без финансови брутната печалба на бензиностанция на месец е 1720 лв., или 20 640 лв. годишно.

 

Той коментира още, че ако държавата е решила да строи бензиностанции трябва да предвиди, че  ваденето на разрешенията за строеж отнема между година - година и половина. „А ако решат да купуват, като видяхте как излизат сметките, ще ги затрупат. От общо 3300 поне 3000 ще се предложат. Предлагане има, дори в малките градчета не е само по една бензиностанция“.

Бизнесменът прогнозира, че  заради идеята държавната петролна компания да се финансира с банкови кредити ще накара търговските банки да се отдръпнат да финансират частните компании, защото няма да са в час какви ще са действията на държавната компания и ще е трудно да се прогнозира частния бизнес.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
читател (преди 2 месеца)
Рейтинг: 903 | Одобрение: 178
Г.Ганчев е доволен!? Значи има интерес. Вече се появиха информации, че новата държавна петролна компания ще започне с удържавяване на "Петрол". Не тайна ,че от години "Пертол" е в тежка финансова криза, значи такава сделка е добре дошла и за Ганчев и за тези, които ще усъществят сделката, "и вълкът сит и агнето цяло"
2
0
Tито (преди 2 месеца)
Рейтинг: 15254 | Одобрение: 1969
С такива изказвания, скоро ще има дълга ''почивка'' в Дубай, ми се струва.
4
3
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 144504 | Одобрение: 2729
Като я виждаме тази "държава" каква е, не вярвам, че и 150 държавни бензиностанции ще намалят цените.....По-добре е Държавна регулация, но как ще стане като знаем кава е "държавата'....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
2
Partizanin (преди 2 месеца)
Рейтинг: 19735 | Одобрение: 4800
;)  И тази ирония идва от устата на човек, който експлоатира над 250 бензиностанции в цялата страна и притежава немалка складова база за горива във Варна ?! На такива като Гриша Ганчев, опредлено НЕ им изнася да има държавни бензиностанции. По им изнася картела и монопола. Щото държавата ще се яви като сериозна конкуренция на пазара, а така Гриша Ганчев и останалите лайнари ще се наложи да свалят цените. Искам да попитам г-н Ганчев, щом е нерентабилно в бизнеса с горивата, що аджеба от над 20 години търгува с горива, за авторитет ли ? Дееейба и пробитите селски тарикати....
Снимка на Loshia (Георги Стефанов)!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама