Група Солвей отбелязва 25-годишнина от присъствието си в Девня, България

09.12.2022 / 14:29 0

Предприятието в Девня е най-големият европейски завод за калцинирана сода, отговарящ на най-високите ESG и технологични стандарти.

 

Солвей Соди, съвместно предприятие между Солвей и Шишеджам, организира мащабно събитие за отбелязване на 25-годишнината от присъствието си в Девня, България, където значителни инвестиции превърнаха завода в еталон  за световната индустрия за калцинирана сода и натриев бикарбонат.

На тържествения концерт в Двореца на културата и спорта ще присъства Румен Радев, президент на Република България, Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, Н.П. Фредерик Мьорис, посланик на Кралство Белгия в България, представители на изпълнителната и местната власт, ръководството, служители на Солвей и други гости.

По време на празничната церемония ще бъдат откроени  големите инвестиции, осъществени  за модернизиране, разрастване и диверсификация  на производството, които същевременно доведоха до  подобряване  на  екологичния отпечатък на завода, включително 24% икономии на вода, постигнати през 2021 г. От ноември 2022 г., 20% от емисиите на парникови газове, свързани с производството на енергия, бяха редуцирани, благодарение на съвместното изгаряне на биомаса. Допълнителни намаления на емисиите на CO2 ще бъдат постигнати през следващите години с наскоро обявения проект на „Девня Енерджи“ за захранване на централата с алтернативни  горива.

Гордеем се с постигнатото в завода за калцинирана сода в Девня през последните двадесет и пет години и ще продължим да вдигаме летвата“, каза Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на Група Солвей. „Девня играе ключова роля в нашия бизнес с калцинирана сода и ще продължим да инвестираме в растежа на компанията и декарбонизацията на производството. Стремим се да обслужваме нашите клиенти по устойчив, надежден и конкурентен начин."

Солвей Соди е една от най-големите индустриални компании в България и активно подкрепя местни проекти в областта на образованието, културата и здравеопазването“, добави Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“. „За да гарантираме присъствието си през следващите десетилетия, работим върху изпълнението на амбициозна пътна карта за енергиен преход, която цели намаляване на   въглеродните емисии с поне 30% до 2030 г. Убеден съм, че ще успеем с голямата подкрепа на нашите партньори и служители“

За завода за калцинирана сода в Девня

Заводът за калцинирана сода на “Солвей Соди” в Девня е най-големият по рода си в Европа и един от най-големите в света. Той отговаря на нарастващото глобално търсене на калцинирана сода и натриев бикарбонат и осигурява  сигурно и устойчиво производство на  тези продукти. Калцинираната сода е основен продукт за  производството на стъкло за сгради, автомобили, слънчеви панели и литиев карбонат за батерии, както и почистващи препарати и химикали, а натриевият бикарбонат е от съществено значение в здравеопазването, храните, фуражите и пазарите за очистване на димни газове.

От създаването си, компанията е инвестирала около 800 милиона евро в разширяване на капацитета , като същевременно оптимизира дейността си чрез внедряване на иновативни, екологични и ефективни технологии, които са основният двигател за устойчив растеж и чертаят  приноса на компанията за развитието на българската икономика. Това води до значително намаляване на емисиите във въздуха, потреблението на енергия за производството, потреблението на вода и емисиите на CO2, както и прави завода по-безопасно място за работа.

Солвей Соди” продължава да се стреми към още по-голям напредък  и си поставя дългосрочни амбициозни цели за  подобряване на своята устойчивост и конкурентоспособност.  Компанията ускорява своите планове за енергиен преход с цел постепенно премахване на въглищата до 2030 г. и  постигане на въглеродна неутралност преди 2050 г., които включват и проект за съвместно изгаряне на биомаса (в експлоатация от октомври 2022 г.) и изграждане на инсталация за термична обработка на алтернативни горива и биомаса. Това преустройство на централата е важна стъпка в ангажимента на компанията за постепенно спиране използването на изкопаеми горива и намаляване на въглеродните емисии, като същевременно способства за подобряване управлението на отпадъците и укрепване на енергийната независимост на страната.

Предприятието в Девня спечели наградата „Инвеститор в разширяването“ на Българската агенция за инвестиции за 2021 г. То отговаря на най-високите европейски, екологични и технологични стандарти, а новата инсталация за производство на бикарбонат, е сертифицирана като Инвестиция клас А.  Заводът е разположен на площ от 80 хектара. В него работят около 550 служители и още 600 души непряко ангажиран персонал.  Той е добре познат в региона и се е ангажирал с амбициозни социални и екологични цели, като същевременно подкрепя местните общности, по-специално чрез Фонда за солидарност на Солвей.

-------------------------------------------

СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването.

Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).

 

*публикацияСледете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама