Гуцанов: 2 милиарда лева са потънали за БДЖ и НКЖИ

13.01.2022 / 10:07 0

Кадър "България он ер"

"Задължително трябва да се справим с проблемите с БДЖ и Националната железопътна компания. 2 млрд. лв. има вложени през последните няколко години. Ако ми кажете къде се разхождат тези 2 млрд. по жп линиите на България - това което е станало е пълно безобразие. С министъра на транспорта имахме разговор по най-бързия начин да станат ясни всичките разходи къде и как са отивали и какво се е случвало." Това заяви народният представител от "БСП за България" и председател на парламентарната транспортна комисия Борислав Гуцанов в предаването "Денят On Air", предаде Кросс.

По неговите думи България е изключително изостанала в областта на жп транспорта от другите европейски държави и има нужда от инвестиция от 5,8 млрд. евро, но не преди да стане ясно къде са потънали тези 2 млрд. лв. 

"От изключителна важност e вкарването на тези пари в сектора и да имаме модерен жп транспорт. Това е и най-екологично чистият транспорт с емисии 0,2-0,5%. Автомобилният транспорт е със 75%", отбеляза Гуцанов. 

Според социалистът "ин хаус"-ът като замисъл е нещо много добро, но ако се използва само в извънредни ситуации и във военни случаи, а не по начинът, по който 2 млрд. лв. за БДЖ са раздадени на фирми.

"Мораториумът беше добро решение - единственият начин хората да понесат тази цена на електричеството. Иначе как хората щяха да си платят сметките за ток през януари и февруари? През този период на мораториума трябва да се огледа всичко много внимателно и ще излезем с решение, така че хората да се чувстват спокойни", посочи Борислав Гуцанов.

Гуцанов също така коментира, че сега е добър момент да се говори за нови ядрени мощности. "Това го има записано и в коалиционното споразумение - международни и български експерти да кажат къде е най-добре да се построят нови мощности. Според БСП и нашите експерти това е в Белене", каза Борислав Гуцанов, добавяйки, че именно сега хората разбират колко е важна ядрената енергетика и затова френският президент иска да строи нови ядрени централи. Сега хората разбират колко е важна ядрената енергетика. 

За протеста в София срещу зеления сертификат Борислав Гуцанов заяви: "Всеки има право на протест, стига да не става това, което днес се случи пред Народното събрание в следобедните часове - да има пострадали полицаи и протестиращи. Не приемам всяка една крайност за нормална. Диалогът е ключът към решаването на всеки един проблем."Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама