Гуцанов: Реакцията на Плевнелиев след спирането на "Южен поток" не е нормална

08.12.2014 / 14:17 15

Президентът Росен Плевнелиев трябва да се извини на нацията или да подаде оставката заради коментарите си след обявеното от руския му колега Владимир Путин спиране на  „Южен поток“. Това заяви в интервю за Дарик Варна градският лидер на БСП Борислав Гуцанов, според когото поведението на държавния глава е било непристойно.

„Не е нормално да кажеш - какво толкова, че няма да има „Южен поток“. Държавата е вкарала стотици милиони вътре, очакват се около половин милиард долара от транзинтни такси и хиляди работни места. Държавата губи, защото е нарушена стабилността й и е намалена националната й сигурност. Коментира се, че проблемът за „Южен поток“ е между ЕС и Русия, а ние къде се намираме? Държава ли сме, или сме просто някаква територийка. Как е възможно такова нещо? Никой не ни уважава през последните години заради това поведение – неясно, непристойно и сме постоянно готови да се завъртим спрямо силните на деня. Трябва да имаме собствено национално достойнство и позиция и тогава всеки един ще ни уважава“, коментира председателят на БСП Варна.

Вината за стопирането на проекта трябва да бъде търсена в много правителства и политици, смята Гуцанов. Той определи като евтини спекулации твърденията, че кабинетът „Орешарски“ е замразил проекта. Бившият премиер направил само изявление след срещата си с американските сенатори, че трябва да бъдат спазвани изисквания на ЕС за провеждането на конкурсите, но решението е било взето от кабинета „Близнашки“. Загубите за Варна от спирането на Южен поток“ са големи, тъй като едното пристанище е заето с доставката на тръбите, а много фирми са щели да получат работа, твърди социалистът. Според него служебното правителство носи вината и за замразяването на проекта за преместване на пристанището. Гуцанов упрекна ГЕРБ, че в предизборната си кампания са посочвали като приоритет довършването на магистрала „Хемус“, а след идването си на власт твърдят, че няма пари за аутобана.

„Южен поток“ е спрян, проектът за пристанището е спрян, „Хемус“ няма да я има – естествено, че Варна ще е на този хал. „Магистрала „Хемус“ беше спряна през първия мандат на ГЕРБ и прехвърлена като високоскоростен път. При правителството „Орешарски“ започна нейното проектиране.  През следващия програмен период трябва да се намерят средства максимално бързо да бъде направена отсечката от Ябланица до Велико Търново“, коментира Гуцанов.

Градският лидер на БСП определи като ПР акция връчения от спортния министър ключ за Юнашкия салон на кмета на Варна Иван Портних. По думите му решението за прехвърлянето на собствеността на емблематичната за града сграда е било взето още през пролетта.

„БСП носи вина, че не сме по-ясни и когато дойдем на власт, с лека ръка подминаваме случилото се преди. Ако бяхме извадили всички далавери и безумства, щяхме още да сме на власт. Хората искат силна, но демократична и справедлива ръка в управлението“, завърши Гуцанов.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
опетков ,кога стигна до класиците ,след като не си си прочел още учебника по история за 5ти клас ?
2
6
bosh (преди 5 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Май точно последното правителство на БСП спря проекта.
6
2
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 78445 | Одобрение: 37330
Чехлю е куку дребен тарикат
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
6
1
iTechnology (преди 5 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Определено трябва да се извини.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама