Хакери удариха "Метро"

17.10.2022 / 14:11 6

Булфото

Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България - "Метро". Магазините на немския гигант у нас от 3 часа работят само на "ръчен" режим, не издават фактури и не приемат плащане с банкови карти, съобщава "Флагман". 

Буквално са се върнали в 90-те години на миналия век. Засега от "Метро" запазват мълчание и няма официална информация от пресцентъра със седалище в София. 

"Метро Кеш енд Кери България" ЕООД е част германската компания "Метро Груп". И на практика със своя обем на продажби от 765 млн. лв. за 2020 г. се нарежда на първо място у нас в бранша. 

По информация на изданието, не става въпрос за DDoS атака, на каквато бяха подложени сайтовете на редица институции през уикенда. Тук се касае за корпоративен удар от конкуренцията срещу системите на 4-ия по големина търговец в Европа. Хакнати са вътрешните системи за обработка на данни и плащания, където фигурират личните данни на собственици на стотици хиляди търговски дружества, твърди наш източник.

Не е изключено обаче софтуерът да е подложен под атака на зложелател, който иска да покаже, че е намерил слабо звено в защитата и да иска възнаграждение, за да предостави възможност да се защити системата по-сигурно. 

Системите са се "бъгнали" около 08:15 часа днес сутринта, 15 минути след като хипермаркетите са отворили. 

Ето какво пише на табела при входа на магазина: "Във връзка с технически проблем с нашите системи, към момента обслужването на клиенти на касова зона, се извършва с известно забавяне, полагаме всички усилия за отстраняването им."

Пред касите се образувани опашки. Вече има и пропускателен режим при входа. Не фактури, а някакви хвърчащи бележки, в които ръкописно касиерките нанасят артикули, количества и отстъпки, се издават към момента. Това е изключително тежък труд. От друга страна, вероятността сметките да са точни е минимална, тъй като софтуерните програми очевидно са извън строя. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
ВАРНА ДНЕС (преди 5 месеца)
Рейтинг: 560 | Одобрение: 20
Ако наистина са източили лични данни, най-вероятно много скоро ще се разбере.
11
2
makeo (преди 5 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
"Отмъщението на Мутрофанова заради липсващата покана"  🙂  Опитай пак. Веригата "Метро" е ударена в световен мащаб. Не само в България. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
3
1
Серж (преди 5 месеца)
Рейтинг: 89053 | Одобрение: 14848
Едва ли...Тя сие преместила Митрофанката в другия крачол, че няма покана...:devil:
0
3
село варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 11236 | Одобрение: -1219
Отмъщението на Мутрофанова заради липсващата покана.
1
5
MrVain (преди 5 месеца)
Рейтинг: 1383 | Одобрение: -202
Крайно време е някой да ти счупи пръстите, копейка смотана.
9
4
makeo (преди 5 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
Крайно време е хакери да ударят Petel. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама