Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите

12.10.2017 / 00:33 5

На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение.

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии. Проверка на "Сега" установи, че въпросното постановление е от 2006 г. С него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

За половин година увеличението само на минималната пенсия струва допълнително 100 млн. лв., като тук се включва и ръстът на всички останали пенсии, вързани към нея. Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати. Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%. При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.
ФОРМУЛА

До 2016 г. bliznn nsлно коефициентът бе 1.1 за всяка година стаж, а сега е 1.126 (с 2.4-те процента увеличение). Нарастването на коефициента за осигурителен стаж трябва да продължи още около 10 години според прогнозите на НОИ, за да стигне до 1.5. Това бе направено с последната пенсионна реформа от втория кабинет на НОИ, за да се увеличат по-чувствително новоотпусканите пенсии.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
DAAA TO (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
OBECHTAWANETO NE E KATO DAWANETO OSOBENNO W ewropeiski GANJOWSTAN.
11
0
chopar62 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пълна порнография,циганите без стаж получават по-големи пенсии от Българите които са работили по 30-40 години
12
0
БАЙ ХОЙ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
    ПОРЕДНА ПОДИГРАВКА С ПЕНСИОНЕРИТЕ ! ГЕРБ- ВИДИМ РЕЗИЛ !  Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите Шокиран  [size=3]Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт,Гняв Засега обяснение на този абсурд няма.:errm:  Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г.**  Проверка на "Сега" установи, че въпросното постановление е от 2006 г. ** КОЛКО ВРЕМЕ ИМ ТРЯБВА ЗА ДА РАЗБЕРАТ , ЧЕ ОТ КОШЕР С  КАЛИНКИ МЕД НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ !!!!!! НЕ ЗНАЕ ЗАЩО СА ОЩЕТЕНИ  , НЕ ЗНАЕ КОЛКО СА ОЩЕТЕНИТЕ , НЕ ЗНАЕ ЗА КАКЪВ ДОКУМЕНТ И ОТ КОГА ГОВОРИ , НЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ КАШАТА !!!! С КАЛПАВИ КОНЕ КАЛПАВИ ГОНКИ !!!! НАРОДЕЕЕ!!! [/size]
7
0
НИКИ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 ТО ОБЕЩАВАНЕТО НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО, ГЕРБ.Усмивка
12
0
alo (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
много  думи  и  нищо.Средно бедните  се  изравниха  с най-бедните
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама